Türkiye’den yeni NAVTEX ilanı

Haber Merkezi

Doğu Akdeniz’de gerilim sürerken, Türkiye yeni bir NAVTEX ilan etti. Uzun süredir Doğu Akdeniz’de faaliyetlerde bulunan Yavuz sondaj gemisinin faaliyetlerinin 15 Eylül’e kadar uzatılacağı duyuruldu.

Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı’nın internet sayfasında yer alan Navtex duyurusunda, “18 Ağustos-15 Eylül tarihleri arasında Kıbrıs adasının güneybatısında sondaj çalışmaları yapılacak. Doğu Akdeniz’deki çalışmaları Yavuz gemisi yapacak. Ertuğrul Bey, Osman Bey ve Orhan Bey gemileri de destek için sahada olacak.

Belirlenen sahalarda 1 aya yakın doğal gaz ve petrolün izi sürülecek. Sondaj faaliyeti 15 Eylül’de sona erecek” ifadeleri yer aldı. Öte yandan Millî Savunma Bakanlığı (MSB) Akdeniz Kalkanı Harekâtı’na katılan TCG Kemalreis fırkateyninin, Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemisine refakat ettiğini duyurdu. Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Akdeniz Kalkanı Harekâtına katılan TCG Kemalreis fırkateyni Akdeniz’de Kıbrıs Adası doğusunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sahil güvenlik gemileriyle deniz eğitimlerini müteakip Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemimize refakat etmektedir” denildi.

ERMENİSTAN'DAN KOŞULSUZ DESTEK

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Zograb Mnatsakanyan’ın Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile telefonda görüştüğünü, görüşmelerde Doğu Akdeniz’deki durumun ele alındığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Zograb Mnatsakanyan’ın Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile yaptığı telefon görüşmelerinde Doğu Akdeniz’deki durumun ele alındığı belirtildi. Açıklamada, “Muhataplar, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz bölgelerindeki son olaylara ve Türkiye’nin kışkırtıcı eylemleri sonucunda bölgede tırmanan gerginliğe değindi. Mnatsakanyan, bu bağlamda Ermenistan’ın Yunanistan ve Kıbrıs’a koşulsuz desteğini yineledi ve durumun barışçıl bir şekilde çözüleceğini umduğunu dile getirdi” denildi. Açıklamada ayrıca tarafların ikili ve çok taraflı formatlarda işbirliği konusunda görüşlerini paylaştıkları ifade edildi.

OKTAY'DAN ORTAK TATBİKAT TEPKİSİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Fransa’nın Güney Kıbrıs ile ortak tatbikat düzenlemesine tepki gösterdi. Oktay, “Doğu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin hilafına hiçbir girişimin yürütülme şansı olamaz. Türkiye, Kıbrıs Türkü’nün yanında olmaya, haklı ve meşru mücadelesine kayıtsız şartsız destek vermeye devam edecektir. Ve, kendi yetki sahasındaki çalışmalarını da kararlı bir şekilde Yavuz’la sürdürecektir” ifadelerini kullandı.