Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine yönelik yaptığı açıklamaya yanıt verdi.

Türkiye’den Yunanistan’a Doğu Akdeniz yanıtı: İddiaları reddediyoruz

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy, Oruç Reis araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine yönelik Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara yanıt verdi.

Aksoy, Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'de devam eden hidrokarbon faaliyetleri çerçevesinde Oruç Reis araştırma gemisinin, 21 Temmuz'dan itibaren, Doğu Akdeniz'de yeni bir sismik araştırma faaliyetinde bulunacağının, ilgili makamlarca yayımlanan bir NAVTEX (Denizcilere Duyuru) ile kamuoyuna duyurulduğunu hatırlattı.

Geminin araştırma yapacağı deniz alanının, Türkiye'nin Birleşmiş Milletlere (BM) bildirdiği kıta sahanlığı sınırları ve 2012'de Türk hükümeti tarafından Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) verilen ruhsat sahaları içinde olduğunu vurgulayan Aksoy, şöyle devam etti:

"Söz konusu sahanın bir bölümünde Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemimiz esasen geçmiş yıllarda faaliyette bulunmuştu. Hal böyle olmasına rağmen, Yunanistan bu araştırma faaliyetimize itiraz ederek, araştırma sahasının kendi kıta sahanlığında olduğunu iddia etmiştir. Yunanistan bu iddiasını başta Meis olmak üzere kendi ana karasından uzaktaki adalarının varlığına dayandırmaktadır. Yunanistan'ın bu maksimalist kıta sahanlığı iddiası uluslararası hukuka, içtihada ve mahkeme kararlarına aykırıdır."

"YUNANİSTAN'IN İDDİALARINI REDDEDİYORUZ"

Aksoy, yüz ölçümü 10 kilometrekare olan, Anadolu'ya 2 kilometre, Yunan ana karasına ise 580 kilometre uzaklıkta olan bir adanın 40 bin kilometrekare genişliğinde kıta sahanlığı alanı yaratmasının, rasyonel ve uluslararası hukuka uygun bir tez olmadığının altını çizerek, "Bu nedenle, Yunanistan'ın bu iddialarını reddediyoruz." ifadesini kullandı.

Sözcü Aksoy, "Türkiye, bugüne kadar çeşitli vesilelerle her düzeyde dile getirdiği üzere Yunanistan'a diyalog çağrılarını yinelemekle birlikte, uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru hak ve çıkarlarını müdafaa etmeye devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

“YUNANİSTAN VE KIBRIS’IN EGEMENLİĞİNİ SORGULAMAK, AB’NİN EGEMENLİĞİNİ SORGULAMAKTIR”

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Türkiye'nin Yunanistan, Kıbrıs ve Avrupa Birliği'ne yönelik düşmanca eylemlerine maalesef yeni bir halka daha eklediğini” belirterek, "Yunanistan ve Kıbrıs'ın egemenlik haklarını sorgulamak, nihayetinde Avrupa'nın haklarını sorgulamaktır" dedi.

Türkiye’ye yaptırımlar konusunda müttefiklerinin de destek vereceğini umduğunu belirten Mitsotakis, “Türkiye bu doğrultuda devam ettikçe, Türkiye'ye yönelik yaptırımlar da tek yönlü bir yol olacaktır” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE DOĞU AKDENİZ’DEKİ PROVOKASYONLARINI DURDURMALI”

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise Türkiye’yi sondaj çalışmaları konusunda uyararak, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine ilişkin duruşumuz çok net. Uluslararası hukuka uyulmalı. AB-Türkiye ilişkilerinde ilerleme, ancak Ankara'nın Doğu Akdeniz'deki provokasyonlarını sonlandırması hâlinde mümkün" dedi.

AB’DEN YAPTIRIM SİNYALİ GELMİŞTİ

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarının geçtiğimiz hafta Brüksel’de yaptığı toplantıda Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri konusunda yeni yaptırımlar uygulanabileceği sinyali gelmişti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da Avrupalı meslektaşlarından, Yunan adaları açıklarında yapılması planlanan doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerini hayata geçirdiği takdirde Türkiye'yi "felç edecek" ekonomik yaptırımlar hazırlamalarını istemişti.