CAN UĞUR

Türkiye gazetesinin dünkü haberinde BirGün gazetesi muhabiri tutuklu gazeteci Zeynep Kuray’ın savcılıktaki ifadesine dayanarak ilginç iddialarda bulundu. Kuray’ın savcılıkta verdiği ifadesinden Van depreminin ardından PKK’nin halktan para topladığı iddia edildi.

Zeynep Kuray’a savcılıktaki soruşturmasında Van depremi sonrasında yaptığı haberle ilgili sorular sorulmuştu. Kuray’ın savcının kendisine yönelttiği Van depremiyle ilgili soruya “H.G. Van’daki bir depremzededir. Depremden sonra Fırat Haber Ajansında yayımlanması için bana doğru banka hesap numaralarını bildirmek istiyordu. Zira Roj TV’de yardım numaraları yanlış yazılmış. Para gelmiyormuş, depremzede vatandaş bana Fırat Haber Ajansı’nda çalıştığımı bildiği için doğru hesap numaralarını vermemi istedi.”şeklinde cevap verirken Türkiye gazetesinin Kuray’ın bu ifadesinden “PKK’nın Van depremi sonrasında halkı kandırarak onları dolandırdığı” anlamını çıkarması tartışma yarattı.

AVUKATI NE DİYOR?

Gazetenin Zeynep Kuray’ın ifadelerinden yola çıkarak başlattığı tartışmaya ilişkin olarak Zeynep Kuray’ın avukatı Tolgay Güvercin BirGün gazetesine açıklamada bulundu. Güvercin yaptığı açıklamada, Kuray’ın bahsi geçen ifadesinden gazetenin dile getirdiği biçimde bir anlamın çıkartılmasının mümkün olmadığını dile getirdi. Zeynep Kuray’ın ifadesinde savcının kendisine yiönelttiği suçlamaları kabul etmediğinin altını çizen Güvercin “Zeynep Van depremi sonrasında oradaki depremzedelerle görüşerek bir haber yapmıştır. Bu haber doğrultusunda hesap numaralarıyla ilgili bir yanlışlık olmuştur. Bu da Zeynep’e depremzede yurttaş tarafından bildirildiği için, Zeynep bunu konuyla ilgili olan kuruluşlara iletmiştir. Bu olaydan gazetenin ifade ettiği türden bir anlam çıkartmak mümkün değildir. Zeynep zaten savcılıktaki ifadesinde savcının kendisine yönelttiği örgüt bağlantısı suçlamasını reddetmiştir” şeklinde konuştu.

KURAY’IN İFADESİNDEN ‘İTİRAF’ ÇIKARMAK

Türkiye gazetesinin Zeynep Kuray’ın ifadesine dayanarak yaptığı haber beraberinde birçok soru işaretini de getirdi. Kuray’ın savcılıkta hakkında suçlamaları ve örgüt bağlantısını reddetmek için yaptığı savunma Türkiye gazetesinin haberine göre örgütün dolandırıcılık itirafı. Gazete yaptığı haberde bununla da yetinmeyerek Kürt Kızılay’ı meselesine girerek yardım faaliyetini bu kapsama sokuyor. Türkiye gazetesi yapılan yardımları da kendi meşrebince tasnif ederek yardımlardan ‘anlamlar’ türetiyor. Kuray’ın ifadesinden yola çıkarak hazırlanan haberde Kuray’ın bahsettiği yanlışlığın gazete tarafından bir itiraf şeklinde yorumlanması kafalarda soru işaretine neden oldu. Kuray’ın avukatı olan Tolgay Güvercin’in de açıklamasında belirttiği gibi ifadenin yorumlanıp buradan bir itiraf haberi çıkartılması ifadeden çok haberin ‘farklı’ yerlere odaklandığı izlenimi uyandırıyor. Türkiye gazetesi yaptığı bu haberle bir bilgilendirme yapmanın ötesinde verilen ifadelerden istedikleri anlamı çıkarma işine girildiği iddialarına önemli dayanak teşkil ediyor.


*

Türkiye gazetesinin Zeynep Kuray’ın ifadesine dayanarak yaptığı haber, beraberinde birçok soru işaretini de getirdi.