EMER "Türkiye Geleceğini Arıyor" başlığı altında konferans düzenlenmesini önerdi. EMER düzenlenecek konferansla ilk kez bir siyasi partiler bloğunun "aşağıdan ve halk iradesini katarak bir seçim bildirgesi ve seçim taktiği oluşturacağını bildirdi

DSP, SHP ve ıo Aralık Hareketi'nin solda birlik için arayışları sürerken, Emek Partisi'nden de (EMEP) "Demokrasi mücadelesi güçlerinin ittifakı için" alternatif bir öneri geldi. Demokrasi güçlerine ittifak önerisinde bulunan EMEP, siyaset arenasını "AKP'nin merkezinde olduğu libe-ral-muhafazakâr mihrak, CHP-MHP'nin merkezinde olduğu milliyetçi-laik mihrak ve içerisinde ÖDP'den DTP'ye, EMEP'den çeşitli sol siyasi çevrelere kadar pekçok kesimi barındıran demokrasi güçleri mihrakı" olarak üçe ayırdı. Temel sorunun demokrasi olduğunu belirten EMEP, "Türkiye Geleceğini Arıyor" başlığı altında konferans düzenlenmesini önerdi. EMEP, konferansla ilk kez bir siyasi partiler bloğunun "aşağı"dan ve halk iradesini katarak bir seçim bildirgesi ve seçim taktiği oluşturacağını bildirdi.

EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, "Demokrasi mücadelesi güçlerinin ittifakı için bir öneri" başlığı altında hazırlanan raporu, SHP, ÖDP, SDP, DTP genel başkanlıklarına sunduklarını bildirdi. ÖDP ve DTP'nin kongrelerini yeni tamamlamış olmalarından dolayı EMEP'in önerisine bir yanıt veremediğini kaydeden Tüzel, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın'ın öncelikli hedeflerinin CHP, DSP ve SHP'nin birlikteliği olduğunu, bunun sağlanmasından sonra diğer sol güçlere çağrı yapmayı uygun gördüklerini söylediğini bildirdi. Tüzel, "cumhurbaşkanlığı seçimlerine yaklaşırken adaylık tartışmalarıyla genel seçimlerde sol güçlerin birliği ve parlamentoda temsiliyetlerine ilişkin tartışmaların ve açıklamaların yapıldığı görülüyor. Hepsinin halkın özlemlerine yanıt veren, sol ve demokratik bir seçenek için sorumluluk duygusuyla yapıldığının ön kabulü gerekir. Endişemiz, bu tartışmaların sosyal demokrat partiler çerçevesinde ve seçim sınırhlığıyla kalması, halk yığınlarını içinde tartışılmadan bir kez daha sonuç vermeyerek boğulup gitmesidir" dedi.

Raporda siyaset arenasının başlıca üç mihrak üzerinde şekillendiğine dikkat çekilerek şu görüşlere yer veriliyor:

» AKP'nin merkezinde olduğu liberal-muhafazakâr (dinci) mihrak. DYP bu mihraka yakın duran bir çizgi üstünde hareket etmektedir. ANAP'ı da bu odakla dirsek temasında görebiliriz.

» CHP-MHP'nin merkezinde olduğu, asker ve sivil kendisini Kemalist olarak tanımlayan çevrelerin de içinde yer aldığı, geleneksel güç odaklarının oluşturduğu milliyetçi-laik odak. Sağın ve sol'un Kızılelmacıları da, bütün sert eleştirilerine karşın, son tahlilde bu odağın etrafında birleşmektedirler.

» Demokrasi güçleri odağı; DTP'den EMEP'e, ÖDP'den SDP'le ve çeşitli sol siyasi çevrelere, aydınları, geniş bir ilerici, demokrat çevreyi bu odak etrafında görebiliriz.

EMEP raporunda, "Türkiye Geleceğini Arıyor" adı altında bir konferans düzenlenmesi önerildi. Raporda, "Bu, platformu ve ittifakı da ilan eden bir genel konferans olmalıdır. Bu konferans aynı zamanda halkın tek seçeneği olarak seçim bildirgesini de ilan etmelidir. Karmaşık olmayan ama demokrasi mücadelesinin ve halkçı bir ekonominin acil taleplerini açıkça ifade eden bir metin oluşturulup ittifak güçlerinin seçim bildirgesi olarak açıklanmasıyla sürecin ilk aşaması tamamlanmalıdır. Bu yolun izlenmesinde son derece önemli avantajlar vardır. İlk kez bir siyasi partiler bloğu böylesi 'aşağı'dan ve halk idaresini katarak bir seçim bildirgesi ve seçim taktiği oluşturacaktır. Bu, bugüne kadar parlamenter mücadelenin dışında kalmış çevrelerin de ilgisini çekecektir" denildi.