Alevi Bektaşi Federasyonu Eski Genel Başkanı Turan Eser, Türkiye’nin hâlâ askeri darbe ürünü olan bir Anayasa ile yönetildiğine ve Anayasa'nın zorunlu hale getirdiği din dersleriyle...

Alevi Bektaşi Federasyonu Eski Genel Başkanı Turan Eser, Türkiye’nin hâlâ askeri darbe ürünü olan bir Anayasa ile yönetildiğine ve Anayasa"nın zorunlu hale getirdiği din dersleriyle dindarlaştırıldığına dikkat çekti...

 

ÖZLEM ZORCAN ANKARA

 

Sünniliği dayatma ilkelliğinden kurtulmak gerektiğini vurgulayan Eser, “Daha bir kaç gün önce, Ankara’da bir ilköğretim okulunda, çocukların başlarının zorla kapatılıp, derslerde namaz kıldırılmasına tanık olduk. Alevi çocuklarının böyle bir uygulamaya maruz kalması AİHM kararına, insan haklarına aykırıdır”açıklamasında bulundu. Nüfusun üçte birini oluşturan Alevilerin haklarının ihlal edilmeye devam edildiğini belirten Eser, şunları kaydetti:

“Asimilasyon politikalarının devamı için Alevi köylerine zorla cami yapılmaya, Alevi yerleşim birimlerinde ideolojik müdahalelerde bulunulmaya devam ediliyor. Resmi din dayatması ile farklı inançsal kimliklere yönelik ayrımcılık sürerken, ayrımcılığa maruz kalanların vergileriyle Diyanet İşleri Başkanlığı finanse ediliyor. ‘Alevi’ kimliği resmen tanınmak yerine ‘inkar’ ediliyor. Cemevlerine yönelik siyasi ve hukuksal inkar ve ihlaller sürüyor.”

Türkiye’de ayırımcılık ve haksızlık karşısında, siyasi ve hukuksal bir açılım olmadığını ifade eden Eser, “Devletin, eşitliğin fiilen yaratılmasını ve hak ihlallerine son verilmesini sağlayacak bir siyasi iradesi ve projesi yok. Oysa devlet, hukuku ve siyaseti dinsel ve dilsel açıdan uyguladığı ayrımcı özelliklerinden arındırmalı, herkesin farklılıkları ile eşit koşullarda bir arada kardeşçe yaşamasını sağlamalıdır” diye konuştu.