AKP ve MHP’nin ‘HDP kapatılmalı’ çıkışının ardından savcılığın hazırladığı iddianamede HDP’li 42 vekilin de aralarında olduğu 687 kişiye yasak talep ediliyor.

Türkiye için utanç davası: 42 milletvekiline siyasi yasak

AKP ve MHP’lilerin çağrısının ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan HDP’nin kapatılmasına ilişkin iddianame siyasette tansiyonu yükseltti. Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gönderilen iddianamede partinin kapatılmasının yanı sıra 687 siyasetçiye 5 yıl süreyle siyaset yasağı talep edildi. HDP’nin milli meselelerde ülkesinin yanında olmadığı, çeşitli örgütlerle bağı bulunduğu da öne sürüldü. İddianameyi, Yargıtay Genel Kurulu’nda yapılan seçimde beş aday arasından dördüncü sırada yer almasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başsavcılığa atanan Bekir Şahin kaleme aldı. Şahin, HDP’nin, “devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiğini” öne sürdü. HDP’nin devletin yanında olmadığı iddia edilirken, “Aslında HDP ile PKK/KCK arasında bir fark yoktur. HDP silahlı terör örgütü PKK/KCK’nın siyasi görünümlü bir uzantısıdır” ifadeleri yer aldı.

GÖZLER AYM’DE

İddianamenin kabulü için önünde bir zaman sınırı bulunmayan Yüksek Mahkeme, dosyayı Yargıtay’a geri gönderirse dava açılmadan sonlanacak. Davanın kabulü halinde ise Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) karar için de önünde herhangi bir süre sınırı bulunmuyor. HDP’nin kapatılması için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. 15 üyeli AYM Genel Kurulu’nun en az 10 üyesinin kapatma yönünde oy kullanması durumunda parti kapatılacak. Bu seçenek dışında partinin Hazine yardımlarının kesilmesi ya da siyasi yasak getirilmesi de ihtimaller arasında bulunuyor.

Siyasi yasak talebinin uygulanması durumunda, Ömer Faruk Gergerlioğlu’un yanı sıra Musa Farisoğulları ve Leyla Güven’in milletvekilliği düşürüldükten sonra parlamentoda 58 milletvekili bulunan HDP’nin milletvekili sayısı 16’ya gerileyecek. Bu nedenle yeni kurulacak parti, TBMM’de grup kurma olanağı bulamayacak.

Pek çok milletvekili ve siyasetçinin yanı sıra Şair Ahmet Telli’nin isminin de geçtiği iddianamede siyasi yasak istenmeyen milletvekillerinin isimleri şöyle: Tülay Hatimoğulları, Necdet İpekyüz, Dersim Dağ, İmam Taşcıer, Musa Farisoğulları, Salihe Aydeniz, Semra Güzel, Zeynel Özen, Pero Dündar, Ebru Günay, Fatma Kurtulan, Rıdvan Turan, Mensur Işık, Ayşe Sürücü, Hasan Özgüneş.

Öte yandan HDP yönetimi, kapatma iddianamesinin AYM’ye sunulmasının hemen ardından olağanüstü Merkez Yönetim Kurulu’nu (MYK) topladı. Toplantıda, parti hakkındaki suçlamaların somut gerekçelere dayanmadığı vurgulandı. MYK toplantısının ardından konuşan Eş Genel Başkan Pervin Buldan, “Bugünkü iktidarın AKP hükümetinin küçük ortağı ile birlikte 15 Temmuz’da Meclis’in çatısına bomba yağdıranlarla hiçbir farkları kalmamıştır. Çünkü bunun da adı darbedir, halkın iradesini gasp etme darbesidir. Şuna inanabilirsiniz; dün akşamdan itibaren bize oy verenlerin sayısı 6 milyondu, 12 milyona yükseldi. Bizim oy oranımız yüzde 11,5-12 idi, dün akşam itibarıyla bizim oy oranımız yüzde 20’lere yükseldi” dedi.

EVREN’İN RUHU ERDOĞAN’DA YAŞIYOR

12 Eylül 1980 Darbesi’nin ardından siyasi partiler hakkında kapatma kararı veren Kenan Evren, 2015’te hayatını kaybetmesine karşın uygulamaları AKP ve MHP tarafından devam ettiriliyor. 12 Eylül darbesinin ardından siyasi partilerin genel merkez yöneticilerine 10 yıl, il ve ilçe yöneticilerine ise 5 yıl siyaset yasağı getirdi. 1983'te seçimler yapılsa da darbeden önce siyaset sahnesinde olan parti ve liderin yasağı devam etti. Yasaklar, 1987’de referandumla kaldırıldı. 12 Eylül’den bugüne 18 siyasi parti kapatıldı. Türkiye’de kapatılan son parti, 2009'da Demokratik Toplum Partisi (DTP) oldu.

SİYASİLER NE DEDİ?

►Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Eğer demokrasiyi savunuyorsak, siyasi partilerin kapatılması, siyasi partilerin sonlandırılması gibi bir süreci bırakmak zorundayız. Halkın desteğini alan siyasi parti yaşar, halkın desteğini almayan siyasi partiler tarihin çöp sepetine atılırlar” dedi.

►SOL Parti

Sol Parti de yayımladığı açıklamayla kapatma davasına karşı HDP’nin yanında olduğunu bildirdi. Açıklamada, “HDP’ye yönelik kapatma davası, bir arada yaşam zeminlerini tahrip etmeye, toplumu etnik temelde bölmeye hizmet edecektir. AKP ve MHP kendi bekaları için, ülkeyi böyle bir yangının içine atmaktan çekinmemiştir. Bilinmeli ki onlarca yıldır şiddet ve baskı ile sürdürülen politikalar nasıl sonuçsuz kaldıysa bu kararlarla da seçmen iradesini engelleyemeyecektir” denildi.

►Babacan ve Davutoğlu

Öte yandan Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu gibi isimler de HDP’nin kapatılması hazırlığına tepki gösterdi. Yapılan açıklamalarda parti kapatmanın çözüm olmayacağı söylendi.

►Dünyadan tepkiler

Yurtdışından gelen tepkiler de dikkat çekti. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’deki gelişmelerin yakından takip edildiği ve HDP’nin kapatılması girişiminden endişe duyulduğu belirtilerek, “Türkiye’yi kendi anayasası ve uluslararası yükümlülükleriyle bağdaşır bir şekilde ifade özgürlüğüne saygı duymaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi. Avrupa Parlamentosu da hem HDP’nin kapatılması girişimi hem de Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi kararından dolayı iktidarı kınadı.