Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Türkiye’de medya üzerindeki baskıları konuşmak üzere, gazeteci ve avukatları Berlin’de bir araya getiriyor

‘Türkiye Medyası Kuşatma Altında’

IPI’nın, Alman gazetesi WELT ile ortak düzenlediği panelde “Türkiye’de abluka altında olan basın özgürlüğü, medyanın karşılaştığı baskıların hukuki perspektifi ve Avrupa hükümetlerinin bu çerçevedeki sorumlulukları” tartışılacak. Deniz Yücel, Nevşin Mengü, Fatih Polat, Nurcan Baysal ve Erk Acarer gibi gazetecilerin yanı sıra alanında uzman kişiler de konuşmacı olarak yer alacak.

IPI veri tabanına göre Türkiye’de bugün 160’ı aşkın gazeteci ve medya yöneticisinin parmaklıklar ardında bulunduğu belirtilirken, 15 Temmuz darbe girişimi ardından hükümetin medya üzerindeki baskılarının arttığı ifade ediliyor. Aynı zamanda yargı sistemi üzerinde artan kontrol ve gazetecilerin yüzleştiği davalarda kendilerini adil koşullarda savunma hakkından yoksun bırakıldığına değiniliyor.

Almanya’nın Berlin kentinde 28 Kasım Çarşamba günü düzenlenecek etkinlikte IPI’ın Haziran ayında Cumhuriyet Gazetesi ile başlattığı ve Türkiye’de bağımsız gazeteciliğe bireysel gönüllülük esasına dayalı #Isubscibe abonelik kampanyasını BirGün ve Evrensel gazeteleri ile tekrar başlatılacağı da duyurulacak.

Panele katılımın e-mail ile kayıt yapılarak gerçekleştirileceği ve ilgilenenlerin kayıt ve bilgi için https://freeturkeyjournalists.ipi.media/ sitesini ziyaret edebilecekleri duyuruldu.

***

IPI nedir?

‘IPI, 1950’den bu yana basın özgürlüğü, bilginin serbest dolaşımı ve kaliteli gazeteciliğin geliştirilmesi üzerine global düzeyde çalışmalarını sürdüren bağımsız gazeteci, editör ve medya yöneticilerinin bir araya gelerek oluşturduğu bir sivil toplum kuruluşu.’