Türkiye’nin derdi büyük

Haber Merkezi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin yayımladığı “Türkiye’nin Dert Haritası”na göre halkın en büyük sorunu işsizlik ve geçim sıkıntısı. CHP’li İlgezdi tarafından ilk olarak 2019 yılında basılan ve 81 ilde yaşanan sorunları anlatan “Türkiye’nin Dert Haritası” kitapçığının güncellenmiş haliyle üçüncü baskısı tekrardan yayımlandı. Çalışmada 81 ilde de birçok sorun yaşandığı görülürken özellikle kayyum atanan belediyeler ve yoğunluğun fazla olduğu büyükşehirlerde sorunlar katlanarak artıyor.

KAYYUM FELAKETİ

Van: Yoksulluğun yoğun yaşandığı Van’da toplamda 60 bin 687 kayıtlı işsiz bulunuyor. Kız çocuğu evliliklerinde altıncı sırada yer alan Van ayrıca intihar sonucu ölümlerde de yirminci sırada. Diğer taraftan suç oranının, çocuk anne sayısının, tarım yetersizliğinin en fazla olduğu illerden biri. Mardin: Mardin de işsizlik nüfusa oranla yüksek seviyelerde. Kayıtlı işsiz sayısı 47 bin 947 olan Mardin’de işsizlik ödeneğine başvuran sayısı ise 10 bin 570. Son zamanlarda suça sürüklenen çocuk sayısı giderek artarken yüksek elektrik maliyetinden kaynaklı tarımsal sulama sorunları da yaşanıyor.

DERT ÇOK

İstanbul: En çok insanın yaşadığı İstanbul 460 bin 892 kayıtlı işsizle Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. İş kazaları ve iş ölümlerinde de birinci sırada yer alan İstanbul da aşırı nüfus yoğunluğu, konut alım ve kira fiyatlarında fahiş artış ve hayat pahalılığı gibi etkenler İstanbulluları en çok etkileyen sorunlardan sadece bazıları.

Ankara: En yoğun ikinci nüfusa sahip Ankara da İstanbul’un ardından 200 bin 239 kayıtlı işsizle ikinci sırada yer alıyor. Plansız gelişim, uyuşturucu suçları, yeşil alanların imara açılması ve merkezdeki hastanelerin kapanması Ankara’nın önemli sorunlarından bazıları olarak göze çarpıyor.