Koronaviüs nedeniyle işçilerin bir araya gelip meydanları dolduramadığı 2020 1 Mayıs, illerde temsili katılım ve sosyal mesafe kurallarına uyularak kutlandı

Türkiye'nin dört bir yanında 1 Mayıs coşkusu

Koronavirüs salgınının etkisinde geçen ve bu nedenle işçilerin kent meydanlarında bir araya gelerek taleplerini dile getiremedikleri 2020 1 Mayıs, her şeye rağmen, sosyal mesafe kuralları gözetilerek, temsili de olsa ülkenin birçok yerinde kutlanıyor. Genellikle basın açıklaması şeklinde geçen 1 Mayıs kutlamalarından aktarımlar ise şöyle:

Eski CHP Ankara Milletvekili Şenel Sarıhan, sosyal medya hesabından ile BirGün'ün bugünkü birinci sayfasını paylaşarak "1 Mayıs emeğin bayramı 'eve sığmıyo'" notunu paylaştı.

turkiye-nin-dort-bir-yaninda-1-mayis-coskusu-725472-1.


ESKİŞEHİR

illerden-1-mayis-kutlamalari-725276-1.

Eskişehir'de Genel-İş üyesi işçiler, belediyenin Temizlik, Park Bahçeler, Fen İşleri ve merkez binalarında 1 Mayıs'ı kutladı.

Yapılan açıklamalarda salgın nedeniyle işçi emekçilerin çok zor koşullarda yaşamak ve çalışmak zorunda bırakıldığına dikkat çekildi.

Ülkeyi yönetenlerin işçilerin sağlığını ve geleceğini düşünmediği belirtilerek, ücretsiz izin dayatmasıyla karşı karşıya kalındığı hatırlatıldı.

Açıklanan ekonomik programların sermayeye hizmet ettiği vurgulandı."İnsanca yaşam, insanca çalışma koşulları" talebi dile getirildi. Açıklamalarda hak arama mücadelesinin süreceği vurgulandı.


DENİZLİ

illerden-1-mayis-kutlamalari-725278-1.

Denizli’de Tüm Bel-Sen Denizli Şubesi ve Belediye-İş Denizli Şubesi'ne üye işçiler Merkezefendi Belediyesi binasının önünde 1 Mayıs'ı kutladı.

Yapılan açıklamada, bugün salgınla beraber dünya üzerinde yaşanan sağlık sorunlarının, sağlıkta özelleştirmenin aslında ne kadar sağlıksız olduğunu göstermiş olduğu vurgusu yaparak, "Gelişmiş kapitalist ülkelerde salgının bu kadar ağır hasar vermesinin asıl nedeni özelleştirilmiş sağlık ve kamu sektörünün sağlık hizmetlerinden çekilmesidir bundan dolayıdır ki kapitalizm sağlığa zararlıdır diyor, herkese ücretsiz sağlık, yaygın test istiyoruz" denildi.


BALIKESİR

illerden-1-mayis-kutlamalari-725279-1.

Balıkesir’de Alihikmetpaşa Meydanı, Edremit'te Şehit Hamdi Bey Meydanı, Bandırma’da Cumhuriyet Meydanı ve Ayvalıkta Cumhuriyet Meydanı’nda, demokrasi platformları temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen basın açıklamalarında işçi ve emekçilerin 1 Mayıs’ı kutlandı.

Kutlamalarda koronavirüse karşı halk sağlığı için canları pahasına mücadele eden sağlık emekçileri, işçiler ve emek, barış ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anıldı.


KAYSERİ

illerden-1-mayis-kutlamalari-725280-1.

Kayseri Emek ve Demokrasi Bileşenleri, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü Cumhuriyet Meydanı’nda kutladı.

Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı Sedat Ünsal, “Özelleştirmelere, kamusal hizmetlerin sermaye için piyasalaştırılmasına ve güvencesiz ve ucuz emek politikalarına son verilsin. Barış içinde savaşsız ve sömürüsüz bir dünyada yaşama ve yaşatma talebiyle yaşasın 1 Mayıs” dedi.

Salgın döneminde çocuk istismarının meşrulaştırılmak istenmesine de tepki gösteren Ünsal, tüm emekçileri 1 Mayıs günü saat 21.00’da balkonlara ve camlara çıkılarak yapılacak kutlamalara katılmaya çağırdı.


MALATYA

illerden-1-mayis-kutlamalari-725281-1.

Malatya’da Emek ve Demokrasi Güçleri Emeksiz Üst Kavşağında bir araya gelerek 1 Mayıs’ı kutladı.

KESK Dönem Sözcüsü Sakine Doğan, “on yıllardır dünya haklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik krizler, artan işsizlikler, yoksulluklar dışında hiçbir şey sunamayan bu düzen küresel salgın ile beraber büyük bir uygarlık krizi yaşıyor. Salgın koşullarında bile zorunlu olmayan işlerde, fabrikalarda, atölyelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında, şantiyelerde çalışmamızı dayatan; zorunlu işlerde gerekli önlemleri almadan bizleri çalıştıran bu düzen, bizi üretimdeki herhangi bir araç gereçten farksız basit bir meta olarak görüyor” dedi.


ADANA

illerden-1-mayis-kutlamalari-725286-1.

Adana’da emek ve demokrasi güçleri 1 Mayıs’ı kutladı. Her kurumdan bir temsilcinin katılımıyla fiziki mesafe korunarak gerçekleştirilen açıklamada ortak metnini DİSK Adana Bölge Başkanı Yaşar Hüseyin Gündoğdu okudu.

Gündoğdu, “Artık daha net görüyoruz ki, insani ihtiyaçlarımız için üretmiyoruz, insanca yaşamak için üretmiyoruz, toplumun geniş kesimlerine daha iyi bir yaşam kurmak için üretmiyoruz. Sadece ve sadece sermayenin bu akıldışı düzeninin çarkları dönsün diye üretiyoruz. İşte 2020 1 Mayıs, bu gerçekliğin en çıplak haliyle görüldüğü ve bunun karşısında işçi sınıfının başka bir dünya, yeni bir toplumsal düzen iradesinin dünya çapında haykırıldığı bir kırılma anı olarak tarihe geçecek. Biz yeni bir toplumsal düzen istiyoruz” dedi.


KOCAELİ

illerden-1-mayis-kutlamalari-725287-1.

Kocaeli’de İzmit Kaymakamlığı kararıyla "En fazla 5 kişinin katılımı” koşuluyla yapılabileceği söylenen 1 Mayıs kutlaması, yaklaşık 50 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Emek ve demokrasi güçleri temsilcilerinin yer aldığı açıklamada koronavirüs tedbirleri ve mesafe gözetildi.

Yapılan basın açıklamasında, “salgın koşullarında bile zorunlu olmayan işlerde, fabrikalarda, atölyelerde, kamu kurum ve kuruşlarında, şantiyelerde çalışmamızı dayatan; zorunlu işlerde gerekli önlemleri almadan bizleri çalıştıran bu düzen, bizi üretimdeki herhangi bir araç gereçten farksız basit bir meta olarak görüyor. Artık daha net görüyoruz ki, insani ihtiyaçlarımız için üretmiyoruz, insanca yaşamak için üretmiyoruz, toplumun geniş kesimlerine daha iyi bir yaşam kurmak için üretmiyoruz. Sadece ve sadece sermayenin bu akıldışı düzeninin çarkları dönsün diye üretiyoruz” denildi.

GEBZE

illerden-1-mayis-kutlamalari-725300-1.

Gebze’de işçiler 1 Mayıs’ı fabrikalarda kutladı. Koronavirüs salgınına rağmen çoğu yetersiz sağlık önlemleri altında çalıştırılan işçiler, koronavirüsün yarattığı ekonomik kriz süresince işçilere destek olunmadığını, aksine işçilerin ölümüne çalışmak zorunda bırakıldığını ifade ettiler.


ANTALYA

illerden-1-mayis-kutlamalari-725288-1.

Antalya’da Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Mayıs'ı Attalos Meydanı'nda kutladı.

Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını okuyan Nursel Şahin, “Türkiye ve dünya halklarının sırtında bir yük olan bu düzen, toplumları hastalığa, dünyayı ekonomik krizlere, üretenleri açlığa, işsizliğe, güvencesizliğe, ayrımcılığa mahkûm ediyor. Bu düzenin çarkları bizim emeğimizle, aklımızla, bilgimizle dönüyor, öyle ise biz bu düzeni emekten, demokrosiden, barıştan yana değiştirebiliriz. Biz emekçiler sermayeyi değil halk egemenliğini esas alan, sömürüye karşı emeğin haklarını koruyan, toplumsal zenginliğe el koyan yüzde 1'in değil toplumun yararını esas alan yeni bir toplumsal düzeni kurmak için seferber olacağız" diye konuştu.


KONYA

illerden-1-mayis-kutlamalari-725289-1.

Konya'da temsili yapılan 1 Mayıs kutlamasında tüm işçi ve emekçilere birlik, mücadele ve dayanışma çağrısında bulunuldu.

Konya'da KESK Konya Şubeler Platformu, Eğitim-Sen Konya Şubesi önünde temsili katılımla 1 Mayıs'ı kutladı. Basın açıklamada konuşan KESK Dönem Sözcüsü Erdal Demiryakan, koronavirüs salgının sınıfsal boyutlarına dikkat çekerek, tüm işçi ve emekçilere birlik, mücadele ve dayanışma çağrısında bulundu.


DERSİM

Dersim'de belediyenin kentin en işlek caddelerinden birine astığı 1 Mayıs pankartı Valilik emriyle "pankart asma yeri olmadığı" gerekçesiyle kaldırıldı.

Belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Twitter hesabından Dersim Belediyesi adlı hesabın konuyla ilgili paylaşımını retweetledi.

Paylaşımda "Yıllardır tüm etkinlik, eylem ve duyuru pankartlarının asıldığı kentimizin en işlek caddelerinden birinde 1 Mayıs vesilesiyle asılı olan belediyemize ait 1 Mayıs pankartımız, Valilik emriyle pankart asma yeri olmadığı iddia edilerek kaldırılmıştır" denildi.

OVACIK

Dersim Ovacık’ta 1 Mayıs davullarla zurnalarla kutlandı. 1 Mayıs için araçlarla konvoy oluşturan ilçe halkı, davul zurnalarla 1 Mayıs coşkusunu yaşadılar.


İSTANBUL

illerden-1-mayis-kutlamalari-725296-1.

İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarına polis müdahale etti.

Taksim Meydanı'dna anıta çelenk bırakmak isteyen DİSK Genel başkanı Arzu Çerkezoğlu ile sendika yöneticiler ve işçiler, polis tarafından gözaltına aldı.

DİSK Genel Merkezi'nin önünü kuşatılan polis her iş kolunu temsilen birer kişinin Taksim'e yürümesini engelledi.

Polis müdahalesi ve gözaltılara ilişkin DİSK Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Remzi Çalışkan, “Çarklar dönecek diye yüzbinlerce işçiyi ölümüne çalıştıranlar, her iş kolundan işçi temsilcilerini gözaltına aldı!” ifadelerini kulandı.

Kaynak: Evrensel, Sol, BirGün