'Türkiye’nin durumu iç savaştan hallice'

Britanya’nın önden gelen araştırma kuruluşlarından Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü uzmanı Michael Stephens, Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu, iç savaştan hallice olarak yorumladı.

İngiliz The Times gazetesi Sultanbeyli ve Silopi’de saldırılarla ilgili haber analizinde, “Uzmanlar şimdi Türkiye’nin daha geniş çaplı bir savaşla karşı karşıya olduğunu düşünüyor” diye yazdı.

'SALDIRILAR ÜLKEYİ KUTUPLAŞTIRDI'

Haberde, “Türkiye’nin sınırları içindeki istikrarsızlık, ABD’yle birlikte Suriye’de IŞİD’e karşı operasyonlara hazırlandığı bir döneme denk geldi. Son üç haftadaki saldırılar ülkeyi kutuplaştırdı." ifadeleri yer aldı.

'TOPLUM DOKUSU ZARAR GÖRÜYOR'

The Times Güvenlik ve Kalkınma Politikaları Enstitüsü’nden Türkiye uzmanı Gareth Jenkins’ın şu görüşlerine de yer verdi: “İki amaç var. Birincisi HDP’yi şiddet yanlısı gruplarla ilişkilendirerek itibarsızlaştırmak ve yeni seçimlerde milliyetçi oyları geri kazanmak. Bu riskli bir strateji. Kısa vadede AKP çoğunluğu yeniden elde edebilir. Ama bu toplumun dokusuna zarar veriyor.”

'DURUM KONTROLDEN ÇIKIYOR'

Bir başka uzman olarak görüşüne başvurulan Stephens da Türkiye’nin geldiği noktayı şöyle değerlendirdi: “İç savaş demek istemiyorum ama durum kontrolden çıkıyor. Türkiye için kaygı verici bir dönem ve işin içinden nasıl çıkacakları belli değil.”

Kaynak: Diken