Türkiye’nin ekonomisi belirsizliklerle dolu

EKONOMİ SERVİSİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu değiştirmeyerek BB- şeklinde belirledi. Kredi notu görünümünü ise durağan olarak teyit etti.

Fitch Ratings, son yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin kredi notunu ve görünümünü değiştirmedi. Kuruluştan yapılan açıklamada, Türkiye'nin kredi notunu 'BB-', kredi notu görünümünü ise 'durağan' olarak teyit edildiği belirtildi. Türkiye için bu yıl büyüme beklentisini yüksek baz etkisi ve ekonomik faaliyetlerde devam eden toparlanma nedeniyle yüzde 6,3'ten yüzde 7,9'a yükseltti. Fitch Ratings'ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

ZAYIF PARA POLİTİKASI

“Türkiye'nin notu, yüksek finansman gereksinimlerini, jeopolitik riskler tarafında zayıf para politikasını yüksek enflasyonu ve düşük dış likiditeyi yansıtıyor. Durağan görünüm, enflasyona bağlı belirsizliği, merkez bankası bağımsızlığının olmamasını ve 2023'e kadar yapılacak genel seçimler öncesindeki istikrarın bozulma potansiyelini yansıtmaktadır. Siyasi kaygılar, yükselen enflasyona rağmen (temmuzda yıllık yüze 18,95) merkez bankasının politika faizini artırma kabiliyetini sınırlandırıyor.”

BELİRSİZLİKLER MEVCUT

FİTCH gibi özel derecelendirme kuruluşları yaptıkları analizlerle kredi notları veriyor. Kredi notu, alınan borcun geri ödenme kapasitesini ifade ediyor. BB- kredi notu ise krediyi alan tarafın asgari seviyede spekülatif özelliklere sahip olduğunu belirtiyor. Krediyi alanın için kısa vadede olmasa da finansal ve ekonomik belirsizlikler içinde olduğunu ifade ediyor. Bu belirsizlikler nedeniyle krediyi alanın ödeme yükümlülüğünün riske girebileceğini belirtiyor.