Sanayi Bakanlığı, Türkiye’de en gelişmiş ilçeyi belirlemek için sosyo-ekonomik gelişmişlik araştırması yaptı. Araştırmada Türkiye’nin en gelişmiş ilçesi İstanbul Şişli oldu.

Türkiye'nin en gelişmiş 10 ilçesi belli oldu

Sanayi Bakanlığı tarafından yapılan gelişmişlik araştırmasına göre Türkiye'nin en gelişmiş 10 ilçesinden 7'si İstanbul'da bulunuyor. Diğer 3 ilçesinin 2'si Ankara'da, 1'i Bursa'da bulunuyor. İstanbul'un Şişli ilçesi Türkiye'nin en gelişmiş ilçesi oldu.

Araştırmada şehirleşme hızı, üniversite mezunu oranı, kişi başına hekim sayısı, POS cihazı sayısı gibi veriler dikkate alındı.

İZMİR'DEN İLÇE YOK

Araştırmaya göre en gelişmiş 10 ilçe arasında İzmir'den ilçe yer almadı. Ankara iki ve Bursa bir ilçe ile temsil edildi. Ağırlığı ise yedi ilçeyle İstanbul oluşturdu. En az gelişmiş durumdaki 6'ncı kademe ilçeler, aynı zamanda en yüksek doğurganlığın olduğu ilçeler olarak dikkat çekiyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan İlçelerin Sosyo - Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması'na (İlçe SEGE-2022) göre, birinci kademe gelişmiş ilçeler, Marmara Bölgesi'nde 36, Ege Bölgesi'nde 13, İç Anadolu'da dokuz, Akdeniz Bölgesi'nde beş, Karadeniz'de iki, Doğu Anadolu ve Güneydoğu'da birer tane bulunuyor. Birinci kademe gelişmiş ilçelerin toplam nüfusu, 2020 yılı itibarıyla 25.3 milyon seviyesinde olup nüfusun yüzde 30.2'sini oluşturuyor.

Karadeniz Bölgesi'nden Trabzon - Ortahisar ve Samsun - Atakum, Doğu Anadolu Bölgesi'nden Erzurum - Yakutiye ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Gaziantep - Şehitkamil ilçeleri birinci gelişmişlik kademesine girdi.

İstanbul’un 39 ilçesinin 29’u ve İzmir’in 30 ilçesinin 10’u Ankara’nın 5 ilçesi birinci kademede. Araştırmaya göre en gelişmiş 10 ilçe sırasıyla şu şekilde:

Şişli- İstanbul

Çankaya-Ankara

Beşiktaş-İstanbul

Kadıköy-İstanbul

Yenimahalle-Ankara

Bakırköy-İstanbul

Fatih-İstanbul

Nilüfer-Bursa

Ataşehir-İstanbul

Başakşehir-İstanbul