Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, tarımda geçmişten esinlenerek çalışmalar yaptıklarını belirterek, Türkiye’nin geleceğinin üretimde olduğunu anlatmak için Efes Tarlası Yaşam Köyü diye bir vizyon ortaya koyduklarını söyledi.

Türkiye’nin geleceği üretim yapılmasına bağlı

Aycan Karadağ

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, BirGün Ege Bölge Temsilciliği’ne ziyaret etti. Efes Selçuk’ta yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Sengel, Efes Selçuk’un, sadece tarım kenti değil aynı zamanda önemli bir turizm de kenti olduğunu ve bu doğrultuda çalıştıklarını kaydetti.

Başkan Sengel, Türkiye’nin geleceğinin üretimde olduğuna belirterek, “Her zaman söylediğim gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin fabrika ayarlarına geri dönmesi gerektiği bir noktada gelecek nesillere Türkiye’nin geleceğinin üretimde olduğunu anlatmak için Efes Tarlası Yaşam Köyü diye bir vizyon ortaya koyduk. Kırsaldan şehirlere göçün engellenmesi, üretimin daha da desteklemesi ve doğru tarım noktalarının da aktarılabilmesiyle mümkün. İlk biz bu işe daha Köy Akademileri’yle başladık. Bütün köylerde çocuklara, hem akademik hem de hayata dair eğitimler verdik. Çünkü bizim kafamız şöyle çalışıyor: şapkadan tavşan çıkarmaya gerek yok. Eğitim diye ağzına pelesenk edenlerin sadece tarihe bakması gerekiyor. Bizim tarihten ders çıkarabileceğimiz, şu anda kendimize vizyon ettiğimiz köy enstitüleri ruhunu günümüzde yaşatmak için çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.

Hem manevi değerler hem de kültürel ve tarihsel değerlere sahip çıkmaya çalıştıklarını, çünkü 8 bin 600 yıllık kesintisiz tarihle iç içe yaşadıklarından bahseden Sengel, “Bu değerleri Efes Selçuk’un her sokağında görebilirsiniz. Örneğin burada; Saint Jean Kilisesi’ni de İsa Bey Camii’ni de görürsünüz. Efes Selçuk’ta adım başı tarihi eserle karşılaşırsınız. Doğal korunan bir kent. Bu yüzden Kültür ve sanat noktasında bu toplam hikâyeyi görerek hareket ediyoruz. Efes Selçuk için ‘ilham veren kent’ diyoruz çünkü; Heraklitos’tan başlamak üzere buraya gelen her insanın yaratıcılığının çok net olduğunu ortaya çıkarmak istiyoruz. Tarım ile ilgili de bir şey yaparken bunun bir de müzesi var şeklinde çalışmak zorundayız. Gelen gezginin bunu da görmesi lazım” dedi.

İLHAM VEREN KENTTEYİZ

Sengel, sözlerini söyle tamamladı: “Türkiye’ye gelen her turist mutlaka Efes Selçuk’a uğrar. Yılda 2 buçuk milyon turist Efes Selçuk’a geliyor. Türkiye’nin en çok ziyaret eden ilçelerinden biriyiz. Salgın bize şunu öğretti ki; sadece yabancı turistlere bağlı kalamayız. Bir de bu ülkede yaşayanlar bizim ilçemizin güzelliklerini gezdiler mi bunun farkındalar mı? Burada yine eğitime gidiyoruz. Bunun için çalışmalar yapıyoruz. Çok sayıda şairlerimiz, sporcularımız, sanatçılarımız var. Şuanda da diyoruz ki; ilham veren kentteyiz ve ilham veren çocuklarımız var. Bunların toplamı olarak da geçmişi hissediyoruz ve geleceği keşfediyoruz.”