Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, Oxford Üniversitesi'nden araştırmacıların günlük kalori tüketimi açısından 184 ülkeyi sıraladığı araştırmada, Türkiye'nin günlük ortalama 3 bin 762 kaloriyle 5'inci sırada yer aldığını aktardı. Yıldız, Türkiye'deki günlük kalori tüketiminin çok yüksek ve endişe verici oranda olduğunu söyledi.

Kaynak: AA
Türkiye'nin günlük kalori tüketimi 'endişe verici' oranda

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, Türkiye'deki günlük kalori tüketiminin çok yüksek olduğunu belirtti.

Yıldız, Oxford Üniversitesi'nden araştırmacıların günlük kalori tüketimi açısından 184 ülkeyi sıraladığı araştırmada, Türkiye'nin günlük ortalama 3 bin 762 kaloriyle Bahreyn, ABD, İrlanda ve Belçika'nın ardından 5'inci sırada yer aldığına dikkati çekti.

Araştırmanın belli aralıklarla tekrarlandığının altını çizen Yıldız, "Türkiye'deki günlük 3 bin 762 kalori tüketimi çok yüksek bir oran. Avrupa ve ABD'deki önerilere bakıldığında genellikle kadınlar için önerilen maksimum günlük kalori alım miktarı 2 bin kalori, erkekler için de 2 bin 500 kalori düzeyinde" ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE SON 20 YILDIR SÜREKLİ YUKARIYA GİDİYOR"

Araştırmada yer alan 184 ülkenin 173'ünün, önerilenin çok üzerinde kalori tükettiğine de işaret eden Yıldız, "Türkiye, daha önceki yıllarda sıralamada daha aşağıdayken son 20 yıl içinde ortalama günlük kalori tüketiminde sürekli yukarı gidiyor. Bu bizim için endişe verici bir durum. Obezite oranlarına baktığımızda da şu an ülkemizde her 3 erişkinden 1'inin obezitesi var, her 3 erişkinden 1'i de fazla kilolu." diye konuştu.

"1 KALORİ, HERKES İÇİN 1 KALORİ ANLAMINA GELMİYOR"

Prof. Dr. Yıldız, listede Türkiye'den daha fazla günlük kalori tüketimi olan Bahreyn ve ABD'nin obezitede yüzde 40 oranlarını çoktan geçtiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buna karşılık listede kalori tüketiminde yine ülkemizin üzerinde olan İrlanda ve Belçika'nın obezite oranları hala yüzde 20 düzeylerinde. Dolayısıyla günlük toplam kalori tüketiminin artması önemli ancak bu, obezitenin gelişiminde tek başına belirleyici bir faktör değil. Kalori tüketiminde kaliteli besinlerin yer alıp almaması, bu kalorinin nasıl alındığı ve yanındaki diğer faktörlerin de değerlendirilmesi lazım. Bu anlamda 1 kalori, herkes için 1 kalori anlamına gelmiyor."