Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin notunu yatırım yapılamaz seviyeye düşüreceği beklentisiyle lirada oluşan değer kaybı yeniden hızlandı

Türkiye’nin kredi Notu düşer mi? Fitch endişesi zirvede

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz koridorunu yükseltip politika faizini sabit tutmasını yeterli bulmayan piyasada Fitch endişesi de zirveye çıktı. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in bugün Türkiye'nin kredi notunu gözden geçirmesi beklenirken dolar ve avro yönünü yeniden yukarı çevirdi. Başbakan Binali Yıldırım'ın yaptığı OHAL'in uzatılacağına dönük açıklaması da piyasaları tedirgin etti. Hükümet ve Saray çevresi ise Fitch'ten gelmesi muhtemel not indiriminin Türkiye ekonomisini olumsuz etkilemeyeceği mesajları verildi.

Sinyali vermişti
Fitch'in kredi notunu düşüreceğine dönük görüşlerin güç kazanmasında kuruluşun Türkiye hakkında yaptığı açıklamalar etkili oldu. Kuruluş geçen hafta yaptığı açıklamada Türkiye'de siyasi riskler bulunduğunu, bunun da Türkiye'deki bankaların varlık kalitesini düşürdüğünü bildirmişti. Türkiye'nin notunu BBB-'de tutan Fitch'in Türkiye'nin notunu düşürmesi halinde Türkiye'nin notu yatırım yapılamaz seviyeye inmiş olacak. Daha önce Moody's ve S&P de Türkiye'nin notunu yatırım yapılamaz seviyeye çekmişti. Not indiriminin liradaki değer kayıplarını daha da derinleştirmesi bekleniyor.

'Bankalara bir şey olmaz'
Doların lira karşısında son günlerde yönünü tekrar yukarı çevirmesi hakkında değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, piyasanın Fitch'in Türkiye'nin notunu indireceği beklentisini fiyatladığını söyledi. Katıldığı bir televiyon programında Merkez Bankası'nın faiz kararıyla ilgili de konuşan Ertem, Merkez'in piyasada oynaklık sona erene kadar mevcut araçlarını kullanmaya devam edeceğini belirterek, "Faizleri artırmak kolay, düşürmek zor" dedi. Ertem, olası not indiriminin bankacılık sisteminde ciddi bir etki yapmayacağı iddiasında bulundu. Canikli geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada doların 3 lira seviyesinin altına gerileyeceğini söylemiş, buna karşın dolar kısa sürede 3 lira 94 kuruşa kadar yükselmişti.

***

Canikli: En kötüsü geride kaldı

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, ekonomide ‘en kötüsünün geride kaldığını’ düşünüyor. Önceki akşam Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) bir etkinliğinde konuşan Canikli, “Dalgalanmanın en dibini gördük. Artık yükseliş başladı. Kalıcı tahribat yok. Bundan sonra dalgalanma biraz daha sakinleşecek onu görüyoruz” dedi. Reuters’ta yer alan habere göre Canikli, Donald Trump yönetimindeki ABD’nin Türk ekonomisini olumsuz etkilemeyeceğini de, “Trump dönemi Avrupa’nın aleyhine olacak. Çünkü Trump’ın oradaki ekonomikaktiviteleri daraltacak söylemleri söz konusu. Ancak Türkiye ekonomisi Trump’tan olumsuz etkilenmeyecek. Tam tersine siyasi ve ekonomik anlamda olumlu etkiler öngörüyoruz” sözleriyle açıkladı. Canikli, Avrupa Birliği’ne yönelik mal ve hizmet ticaretinde de önümüzdeki günlerde artış yaşanacağı öngörüsünde bulundu.