Türkiye’nin sorunları demokrasiyle çözülür

Gökay BAŞCAN

Tekin Yayınevi’nden yeni kitapları çıkan 4 isim ‘Acil Demokrasi’ panelinde bir araya geldi.


Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun ‘Anayasasızlaştırma ve Demokrasi Umudu’, Kerem Kılıçdaroğlu’nun ‘Gelişmekte Olan Demokrasilerde Siyasi Partiler ve Parti Stratejileri’, Doç. Dr. Yunus Emre’nin ‘Kökler CHP, Devamlılık ve Değişim’ ve Ercan Karakaş’ın Kürt Sorunu ve Sosyal Demokrat Yaklaşım’ kitaplarının tanıtımının yapıldığı panelin moderatörlüğünü Gazeteci Özlem Gürses yaptı.

Eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş AKP iktidarının ilk senelerde demokrasi söylemleriyle kazandığını ancak bunun bir yanıltmaca olduklarını kısa zamanda gördüklerini söyledi.

Gelir ve eğitim düzeyi düşük seçmenin; siyasetten, partilerden, liderlerden umudunu kesmesini ve klientalizme yönelttiğini ifade eden Kerem Kılıçdaroğlu “İdeal demokrasilerde seçmenler hesap verilirliğe, şeffaflığa önem veriyor. Uzakdoğu’da özellikle insanlar yolsuzluk gibi olaylara karıştığında istifa hatta intihar edebiliyorlar” ifadelerini kullandı.

Eşitliği koruyan Anayasa’dır

BirGün Gazetesi Yazarı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise “Hukuksuz demokrasi olmaz, acil demokrasi başlığı bu anlamda önemli. Anayasaya uyulmuyorsa varlığının da bir anlamı yok. Eşitliği koruyan, özgürlüğü güvence altına alan, hakları teslim eden anayasalardır. Üniversite mezunlarına değil, tüm yurttaşlara iş bulmak sosyal devletin yükümlülüğüdür” diye konuştu.

CHP’li Yunus Emre ise “Dünyada otoriter sistemler öne çıkıyor. Türkiye’de yükselen otoriter rejimin karşısında demokrasi rüzgârı esti. Türkiye’de büyüyen otoriter dalganın karşısında burada demokratik dalga yükseldi” dedi.