Beklenen İlerleme Raporu açıklandı. Kıbrıs konusu ve 301. madde Türkiye'nin gündeminde yeniden başköşeye oturdu. Hükümet Kıbrıs konusunda adım atmak için izolasyonların kaldırılması gerektiğini vurguladı

AB Komisyonu İlerleme Raporu açıklandı. Beklenen uyarıların beklenenden daha yumuşak bir üslupla dile getirildiği raporu Türkiye ve Dünyadan tepkiler ise gelmeye devam ediyor.

Dünya basını Raporu, 'Türkiye'ye ültimatom' olarak değerlendirirkenTürkiye basını gelişmeyi, Kıbrıs sorunun çözümü için bir aylık süre ve pazarlık devam ediyor yorumlarıyla okuyucusuna aktardı. Hükümet tarafından gelen ilk tepkilerde ise Kıbrıs konusunda BM çerçevesinde çözüm ısrarına devam edileceği sinyallerini taşıyor.

Başbakan Erdoğan, "KKTC'ye yönelik izolasyonlar kalkmadığı takdirde, limanlar ve hava alanları konusunda şu ana kadar olan kararlılığımızdan vazgeçmeyiz," derken, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Ümit ederiz ki bu ve bazı olumlu gelişmeler söz konusu olabilir. Ama yapılabilecekler ve yapılmayacaklar da gayet bellidir." dedi.

BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN: KARARLILIĞIMIZ SÜRÜYOR
Kıbrıs'a yönelik ise zirve öncesine bu işi bırakma gibi burada tavsiye kararını alacaklarına yönelik bir tespitleri var. KKTC'ye yönelik izolasyonlar kalkmadığı takdirde, limanlar ve hava alanları konusunda şu ana kadar olan kararlılığımızdan vazgeçmeyiz. Bu bizim için kesinlikle verilmiş olan bir karardır. Bunu hep söylüyorum; Gelin kaldırın bunları, kaldırdıktan sonra Türkiye olarak biz de, gerek limanlar, gerek hava alanları noktasında adımı atalım. Bizim KKTC'yi bu noktada aşağılayacak, orada çok daha sıkıntılara neden olabilecek böyle bir adımı atmamız mümkün değildir. Önce verilen sözü, sözü verenler yerine getirsin.

DIŞİŞLERİ BAKANI ABDULLAH GÜL: YAPILACAKLAR BELLİ
Geçen seneki fotoğrafla bugünkü fotoğraf arasında muhakkak ki çok büyük farklılıklar ve olumlu adımlar olması gerekir. Belki de bundan dolayıdır ki geçen sene 160 sayfa olan rapor, bu sene 80 sayfaya inmiş vaziyettedir.

Aslında neler yapacağımızı biz çok daha iyi biliyoruz. Çünkü bir ülke kendi noksanlarını çok daha iyi bilebilir ve biz bunun farkındayız. Onun için reform süreci Türkiye'de güçlü bir şekilde devam edecek. Türkiye, AB müktesebatını üstlenmeyi güçlü şekilde devam ettirecek. Kıbrıs ile ilgili Finlandiya dönem başkanlığının çalışmalarını destekliyoruz demiştim daha önce, yine desteklemeye devam edeceğiz. Ümit ederiz ki bu ve bazı olumlu gelişmeler söz konusu olabilir. Ama yapılabilecekler ve yapılmayacaklar da gayet bellidir.

DEVLET BAKANI ALİ BABACAN: AB'NİN TARAFSIZ DEĞİL
Taramalarda Türkiye çok başarılı bulunuyor ancak Yunanistan ve Rum kesiminin engellemeleriyle karşılaşıyor. Bu doğru bir yaklaşım değil, tamamen teknik bir sürece niye taş koyuyorsunuz.

Siyasi sorunları ayrı bir masada görüşelim. Bir gün gelecek inşaallah Türkiye'yi çok farklı algılayacaklar. Türkiye Kıbrıs'ta çözüm için zaten elinden geleni yapıyor ve yapmayı sürdürecek. Ancak AB Kıbrıs konusunda tarafsız olamaz, bu yüzden bağımsız olan BM nezdinde sorun çözülebilir.

DEVLET BAKANI ABDÜLLATİF ŞENER: ÖNEMLİ OLAN AB ZİRVESİDİR
Kıbrıs meselesinde AB ile görüş ayrılığımız var. İlerleme raporu netice itibariyle bir metindir. Türkiye'nin yapması gereken düzenlemeleri içermektedir. Önemli olan AB zirvesidir, orada alınan kararlardır. Önemli olan bu zirveye kadar yapılacaklardır. Kıbrıs konusunda biz BM'nin önerdiği planı kabul ettik. Umuyorum ki zirveye kadar raporlardaki ifadelerde yumuşamalar olacaktır.

SHP GENEL BAŞKANI KARAYALÇIN: DÜNYANIN SONU DEĞİL
Türkiye'nin AB ile ilişkilerini kesmesi ya da başvurusunu geri çekmesi dünyanın sonu değil. Bugüne kadar nasıl yaşadıysak öyle yaşamaya devam ederiz. Aslında bu belki Türkiye'ye özel statü vermek isteyen Avrupalılar için de büyük bir fırsatın yaratılması anlamına gelebilir. Gümrük birliği ayrıca değerlendirilebilir. Bu işi bu şekilde götüremeyiz.

DYP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SAFFET ARIKAN BEDÜK: TÜRKİYE BASKI ALTINA ALINIYOR
AB 'ne koparabilirsem kardır' anlayışıyla bir yanda Kıbrıs bir yanda 301 bir yanda azınlıklar bir yanda Güneydoğu'yu gündeme getirmek suretiyle Türkiye'ye yönelik baskısını artırmaktadır.

Türkiye ise baskılara dayalı talepleri kabul etmek durumunda değildir. Öyle görünüyor ki hükümet önümüzdeki seçimi de düşünerek bu taleplere karşı daha dik bir duruş sergilemektedir.

Olması gereken de budur. AB'nin, üye ülkelerde daha ağırı varken Türkiye'ye 301. maddenin kaldırılmasını dayatması akla, vicdana ve hukuka aykırıdır.

»İşadamlarından rapora tepki
TÜRKİYE GENÇ İŞADAMLARI DERNEĞİ: ÖNCE İZALASYONLAR KALDIRILMALI
AB ile Türkiye arasındaki tam üyelik müzakereleri yine Kıbrıs konusundan kaynaklanan sıkıntılı bir döneme girdi. AB, KKTC ile ilgili verdiği sözleri yerine getirmeli. Aralık zirvesine kadar ek protokolün uygulanmasına yönelik diplomasi çabaları mutlaka sürdürülmeli. İzolasyonlar kaldırılmadan ek protokolün uygulanamayacağı da açıktır.

TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU: PROBLEMİ ÇIKARAN AB
Yine son dakika Avrupa Birliği aklı selimle hareket edip bu müzakerelerin akamete uğramamasını sağlayacaktır.AB'nin Güney Kıbrıs Rum kesimini tam üye yapmasının uluslararası hukuka uygun olmadığını daha önce söyledik. Bu problemi çıkaran Türk tarafı değil, tam tersi AB.

ASO BAŞKANI ZAFER ÇAĞLAYAN: BAŞINIZA 301 TAŞ DÜŞSÜN
İnsanın içinden 'başınıza 301 tane taş düşsün' demek geliyor. Türkiye, milli ve manevi değerler konusunda AB ülkelerinden daha hassas. Kaldı ki Türkiye'de 301'inci madde ile ifade özgürlüğünün kısıtlandığını söyleyen AB, bir yalanı yalanlama özgürlüğünü kısıtlayan AB üyesi Fransa'ya ne söylüyor? AB'nin Fransa konusunda ne yapacağını merakla bekliyoruz.

İLERLEME RAPORU DÜNYA BASININDA YER BULDU
» INDEPENDENT: ERDOĞAN UZLAŞMA İŞARETİNİ VERMEDİ
"AB Türkiye'yi Kıbrıs konusunda geri adım at uyarısını yaptı" diyen İngiliz The Independent gazetesi de, İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin ciddi eksikliklerinin sıralandığını yazdı. Gazete, Başbakan Erdoğan'ın Kıbrıs konusunda uzlaşabileceği yönünde herhangi bir işaret vermediğini de öne sürdü.

» GUARDİAN: FİNLANDİYA'YA DAHA ÇOK ZAMAN VERİLDİ
İNGİLİZ The Guardian gazetesi ise, AB'nin Finlandiya'ya daha çok zaman tanıma yolunu seçtiğini kaydetti. Gazete, Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları için "Sözleri, AB liderlerinin Türkiye'ye empoze edilecek bir ceza türü konusunda anlaşmak zorunda kalacaklarının işareti" yorumunu yaptı.

» FINANCIAL TIMES: TÜRKİYE'YE BİR AYLIK SÜRE VERİLDİ
EKONOMİ gazete Financial Times, Türkiye'nin AB hedefini kurtarması için bir aylık süre verildiğini belirtirken Kıbrıs'ta sağlanabilecek bir çözümün Türkiye'nin adaylığına en büyük tehdidi ortadan kaldıracağı görüşünü dile getirdi.

»TIMES: POTANSİYEL BİR ADAY ÜLKEYE İLK ÜLTİMATOM
İNGİLİZ Times gazetesi Avrupa Komisyonu'nun Türkiye İlerleme Raporu ile "potansiyel bir aday ülkeye ilk kez ültimatom" verdiğini yazdı. Haberde Komisyon'un Ankara'ya verdiği Kıbrıs ültimatomunun Türkiye'nin AB umutlarını sona erdirebileceği değerlendirmesinde bulundu.

» BBC: BRÜKSEL'DEN ANKARA'YA SON TARİH
İNGİLİZ Yayın Kuruluşu BBC, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'ye limanlarını Rumlara açması için Aralık ayı ortasına kadar süre tanıdığı aksi takdirde Türkiye'nin belirsiz sonuçlara katlanacağını söylediğini belirtti.

» LA REPUBBLICA: BRÜKSEL'DEN ÜLTİMATOM
LA Repubblica gazetesi, "Brüksel'den ültimatom. Avrupa ödün vermiyor" başlığıyla ilerleme raporuna ilişkin haberini verirken, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün dün Roma'da İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema ile yaptığı basın toplantısına da geniş yer ayırdı. İlgili haberde Gül'ün tavrı, "Türkiye AB'ye girecek ama Kıbrıs konusunda dayatmaları kabul edemez" başlığıyla özetlendi.

» LA STAMPA: ANKARA HİÇBİR İLERLEME SAĞLAMADI
LA Stampa gazetesi de ilerleme raporunu, "AB: Kıbrıs ile ikili ilişkilerde Ankara hiçbir ilerleme sağlamadı" başlığıyla duyurdu. Konuya ilişkin ikinci bir haberde ise Gül ve D'Alema'nın dün Roma'da düzenledikleri basın toplantısına değinildi. Haber başlığında, "D'Alema ve Gül: AB üyesi Türkiye, terörizmin panzehiridir" ifadesi kullanıldı.

» İL GIORNALE: ANLAŞMALARA UY
İL Giornaie gazetesi ise "AB'den Türkiye'ye ültimatom: Anlaşmalara uy" diye başlık attı.

Spotta ise gelişmeler şu ifadelerle özetlendi: "Türkiye'nin beş hafta içinde Kıbrıs'ı ve ifade özgürlüğünü tanıması gerekecek. (AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel) Barroso, 'Bu, Avrupa'ya girmek için son şans' dedi. Yirmi beş üye arasında, müzakereler konusundaki görüş ayrılığı sürüyor. Kararı aralık ortasında Brüksel'deki liderler zirvesi belirleyecek."

» EL PAIS: AB TÜRKİYE'YE SON FIRSAT VERDİ
BÜYÜK İspanyol gazetesi El Pais de, AB'nin Kıbrıs konusunda Türkiye'ye "ciddi bir uyarı" yaptığını belirtti. "AB Türkiye'ye son fırsat verdi" başlığını kullanan gazete, Türkiye'nin limanlarını Rumlara açma reddinin en tartışmalı konu olduğunu yazdı.

» LE MONDE: BRÜKSEL DİPLOMATİK ÇABALARA ŞANS TANIDI
FRANSIZ gazetesi Le Monde ise, Avrupa Komisyonu'nun bu aşamada bir tavsiyede bulunmayarak diplomatik çabalara şans tanıma kararını verdiğini ve Ankara'ya beş haftalık bir süre verdiğini kaydetti.

»LEFİGARO: AB ÇATIŞMAYA HAZIRLANIYOR
KIBRIS konusunda Ankara'nın "uzlaşılmaz olmayı sürdürdüğünü öne süren Fransız Le Figaro gazetesi, Avrupa Komisyonunca yayınlanan "olumsuz" raporun AB Zirvesi'nde bir çatışma çıkacağı habercisi olduğunu yazdı.