Türkiye saatlik ücrette Avrupa’da son sırada

EMEK SERVİSİ

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) 2021 yılı işgücü maliyetlerini açıkladı. İstatistiklerde Türkiye yer almasa da Avrupa ülkelerine göre ücret uçurumu bir kez daha gün yüzüne çıktı. Avrupa’da en yüksek çalışma maliyeti 51,1 avro ile Norveç oldu. Bu rakam 2020 yılında 47,3 avro olarak belirlenmişti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2020 yılında Türkiye’nin saatlik işgücü maliyeti 3,7 avro. Eurostat verilerine göre 2016 Türkiye’de saatlik iş gücü maliyeti 6,6 avroydu. Buna göre 4 yılda neredeyse yarı yarıya kayıp bulunuyor.

Emeğin en pahalı olduğu alan finans ve sigorta; en ucuz konaklama ve yiyecek sektörü oldu. Ortalama iş gücü maliyeti sektörlere göre büyük değişim gösteriyor. TÜİK verilerine göre 2020 yılında saatlik iş gücü maliyetinin en yüksek olduğu alan 84,9 TL ile finans ve sigorta faaliyetleri olurken en düşük maliyet 15,7 TL ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinde gerçekleşti. İnşaat da 15,9 lira ile oldukça ucuz bir alan. Eğitim ise 65,6 TL ile en yüksek ikinci alan olarak kayıtlara geçti.