Obama’nın “Türkiye IŞİD ile mücadelede önlem almıyor” sözlerinin ardından ABD tarafından hazırlanan rapor, Türkiye’nin ‘teröre kaynak ve transit ülke’ olmaya devam ettiğini gösterdi

‘Türkiye teröristlere hâlâ kaynak sunuyor’

YPG’nin Tel Abyad’ı IŞİD’den temizlemesinin ardından AKP neredeyse cihatçılar adına ‘üzülürken’, ‘terörizm raporu’ yayımlayan ABD, Türkiye’nin ‘kaynak ve transit’ ülke olmaya devam ettiğini vurguladı.

Raporun, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Türkiye’nin IŞİD ile mücadele için gereken önlemleri almadığını söylemesinin ardından gelmesi dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 2014 Terörizm Raporu’nda Türkiye’nin teröristler açısından ana güzergâhlardan biri olduğu belirtildi. Raporda Türkiye, Libya gibi ‘başlıca terörist kaynağı ülkeler’ arasında değerlendirilen yerlerden gelebilecek militanlara karşı yeterli vize prosedürlerini uygulamada başarısız olmakla suçlandı.

SINIRDA ABD SİSTEMİ

Raporun en dikkat çekici noktalarından biri olarak, Türkiye’nin ABD’den havaalanlarında ve sınırlarda kontrolü sağlamak için destek istediği belirtildi.

Raporda, “Türkiye her ne kadar, otomatik ‘İleri Yolcu Bilgisi-Yolcu İsim Kaydı’ gibi bir sisteme sahip olmasa da, İçişleri Bakanlığı’ndan bunu kurmak için teknik destek talep etti. Risk Analiz Birimleri de 11 büyük uluslararası ve yurtiçi havaalanında, karada sınır geçiş noktalarında ve sınır şehirlerinde potansiyel teröristlerin kimliklerini belirlemek ve geçişlerini engellemek için bu sistemleri kurdu” denildi. Rapor, herhangi bir şehir ya da havaalanı adı ise vermedi.

ABD’nin IŞİD'ten korunmak için farklı 15 ülkenin havalimanında uyguladığı ön kontrolü (Preclearance) yaygın hale getirerek Türkiye’nin de dahil olduğu 10 yeni havalimanında daha güvenlik önlemi almaya hazırlandığı ortaya atılmıştı. Türkiye'nin pek sıcak bakmadığı söylenen projenin ilk adımı 2014 Kasım ayında atılmış, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bir araya gelen iki ülke yetkilileri birbirlerine taleplerini iletmişti.

İŞBİRLİĞİNİ 'GENİŞLETMİŞ'

Raporda ayrıca, Türkiye'nin diğer yabancı 'terörist' kaynağı ülkelerle işbirliğini artırdığı da belirtilirken, "Türkiye IŞİD'le Mücadele Küresel Koalisyonu'nun aktif bir üyesidir" denildi.

Geçen günlerde AKP’nin beklentilerini boşa çıkararak Türkiye’yi sert bir şekilde eleştiren ABD Başkanı Obama, Suriye sınırının daha iyi izlenmesi gerektiğini vurgulamıştı. Obama, Türkiye’nin cihatçı ve terörist grupların geçişi bakımından sorunu çözmek için gereken önlemleri almadığını söylemişti. Başkan’ın bu açıklamasına kadar, ABD’li yetkililer Türkiye’nin sınır güvenliğini önemli ölçüde artırdığını ve iki ülkenin işbirliği içinde olduğunu belirtmeyi tercih ediyordu.

***

Saldırılar arttı

>> ABD’nin raporu, geçen yıl 'terör' saldırıları ve bu saldırılarda ölenlerin sayısındaki artışa dikkat çekti. Buna göre, 2014’te yaklaşık 13 bin 500 'terör' saldırısı gerçekleştirildi ve yaklaşık 33 bin kişi bu saldırılar sonucu yaşamını yitirdi.
Raporda özellikle Irak, Afganistan ve Nijerya'daki saldırıların arttığı vurgulandı. ABD, 2014'te 'terör' saldırılarının 95 ülkede gerçekleştiğini ancak Ortadoğu, Güney Asya ve Batı Afrika'da yoğunlaştığını söyledi. Raporda ayrıca Pakistan, Filistin, Nepal ve Rusya’nın da içinde yer aldığı bazı ülkelerde militanların faaliyetlerinin azaldığı aktarıldı.