İnsan Hakları İzleme Örgütü, hükümet tarafından sunulan yargı reformu paketinin ifade özgürlüğü ve keyfi...

İnsan Hakları İzleme Örgütü, hükümet tarafından sunulan yargı reformu paketinin ifade özgürlüğü ve keyfi tutuklamalar gibi kilit konuları çözmediğini belirtirken, örgütün Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb, “Türkiye’nin karşı karşıya olduğu büyük insan hakları sorunları düşünüldüğü zaman, bu reform paketi göz boyamadan öteye gitmiyor” görüşünü dile getirdi.

ABD’li İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türk hükümeti tarafından sunulan büyük yargı reformu paketinin ifade özgürlüğü ve keyfi tutuklamalar gibi kilit konuları çözmediğini belirterek, reform paketinin AB ve Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye yönelik sert eleştirilerin geldiği bir dönemde sunulduğunun altını çizdi.

‘KOŞULLAR SANSÜR ANLAMINDA’
Sinclair-Webb, “Eğer hükümet reform konusunda ciddiyse, daha cesur olmalı ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan yasaları kaldırmalı ya da net bir şekilde bunların uygulanmasını şiddeti doğrudan teşvik eden kişilerle sınırlamalı” ifadelerini kullandı. Değişiklik önerilerinin gazetecilere ve Kürt haklarını savunan aktivistlere karşı kötüye kullanılan terör yasalarında iyileştirme getirmediği kaydedilen açıklamada, “Paketteki maddelerden biri mahkemelerin gazetecilere yönelik savcılık soruşturmalarının ya da gazetecilere verilen cezaların, iddia edilen suçu tekrar etmemeleri koşuluyla ertelenmesine olanak sağlıyor. Ancak bu koşul bir tür sansür anlamına geliyor” dendi.

‘HÜKÜMET SAMİMİ OLMALI’
Sinclair-Webb “Düşüncelerini ifade ettiği için haksız yere kovuşturmaya uğramış birine önündeki üç yıl içinde sessiz kalması halinde suçlamaların düşeceğini söylemek oldukça sansüre benziyor” diyerek, bu yasa değişikliğinin sadece gazetecileri değil, şiddet içermeyen sloganlar attıkları için sıklıkla kovuşturmaya uğrayan göstericiler dahil, tüm vatandaşları kapsadığının net olarak belirtilmemiş olduğuna dikkat çekti. Sinclair-Webb “Hükümet kişilerin haklarını korumak için hukuk reformları yapmak konusunda samimiyse, bu yarım önerileri tekrar gözden geçirmeli ve sorunun tamamını halletmelidir” dedi.