Yunanistan ve Türkiye, bu ayın sonlarında yapılacak Avrupa Birliği zirvesi öncesinde istikşafi görüşmelerin 62. turuna bugün başladı.

Türkiye-Yunanistan istikşafi görüşmelerinin 62. turu gerçekleştirildi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin 62'nci turu bugün Atina’da başladı. 5 yıl aradan sonra geçen Ocak ayında tekrar başlayan görüşmelerde 'kıta sahanlığı' ve 'deniz yetki alanları anlaşmazlıklarının' masaya yatırılacağı tahmin ediliyor.

Yunanistan'ın Başkenti Atina'daki Grand Bretagne Oteli'ndeki 62'nci tur görüşmelerinde, Yunanistan tarafını emekli büyükelçiler Pavlos Apostolidis ve Aleksandros Kuyu ile Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri'nin Özel Kalem Müdürü İfigeniya Kanara temsil ederken Türkiye tarafını ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler-Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdür Yardımcısı Barış Kalkavan temsil ediyor.

İstanbul'daki görüşmelerde yer alan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın ise Atina'daki görüşmelere katılmadığı bildirildi.

ELE ALINMASI GEREKEN KONULAR HENÜZ NET DEĞİL

Tarafların ele alınması gereken tartışmalı konuların neler olması gerektiği üzerinde henüz net bir anlaşmaya varmadığı belirtilirken, “Kendi kıta sahanlıkları, denizcilik hakları ve Akdeniz'deki hava sahaları, enerji, Kıbrıs ve Ege'deki bazı adaların statüsü” konularının gündeme geleceği tahmin ediliyor.

Yunan yetkililer, "ulusal egemenlik" meselelerini değil, yalnızca münhasır ekonomik bölgelerin ve Ege ve Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığının sınırlarını tartışacağını belirtti.

Avrupa Birliği ile ilişkilerini geliştirmeyi umut eden Ankara, hava sahası ve Ege adaları da dahil olmak üzere tüm meseleleri masaya yatırmak istediğini söyledi.

Görüşmeler Çarşamba günü sona erecek.

5 YIL SONRA İLK GÖRÜŞMELER TEKRAR BAŞLADI

Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin ilki 2002 yılında Ankara'da yapılmıştı. 1 Mart 2016 tarihinden beri ara verilen görüşmelere bu yıl 25 Ocak tarihinde İstanbul'da Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ndeki toplantıyla yeniden başlanmıştı.