'Türklere vizesiz seyahat hakkı vermek tehlikeli'

Independent'ta yer alan Patrick Cockburn imzalı bir yazıda, MI6'in eski başkanı Richard Dearlove'ın "Türklere Avrupa'ya kolay giriş vermenin tehlikeleri" ile ilgili söylediği sözler desteklenirken, "Türklere vize muafiyeti vermenin tehlikeli olduğu" belirtiliyor.

Sol'da yer alan habere göre; Cockburn, Türkiye'nin sınırları üzerinde tam denetimi olmadığını söyleyerek, savaşın Irak ve Suriye ile sınırlı olmadığını, Türkiye'nin güneydoğusuna da sıçradığını burada "Türk ordusu ve PKK" arasında "gerilla savaşı" olduğunu söylüyor.

Cizre ve Diyarbakır'ın harap olduğunu vurgulayan Cockburn, 200 bin Kürt'ün evlerinden kaçmak zorunda kaldığını, hatta kimilerinin "Yunan adalarına gitmeye çalışırken Ege'de bulunduğunu" öne sürüyor.

Ayrıca Türkiye'ye vizesiz seyahat hakkı vermenin Avrupa'yı IŞİD ve El Kaide'ye daha da açacağını belirten Cockburn, Türkiye'nin Irak ve Suriye ile sınırının, Almanya-Fransa sınırının iki katından daha uzun olduğunu hatırlatıyor.

Ortadoğu haritasındaki sınırların "hareket etmeye gerçek engeller" oluşturmadığını söyleyen Independent yazarı, Türk ordusunun da sınırlardan geçişleri engellemekte başarılı olmadığını ya da bunu istemediğini, PKK'nin "Irak'taki Kandil dağlarından Türkiye'deki yerlerine özgürce gidebildiğini" söylüyor.

Dearlove'ı haklı bulduğunu yineleyen Cockburn, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile yaptığı anlaşmayı yanlış bulduğunu belirtiyor.