Şu ana dek hiç vakanın açıklanmadığı Türkmenistan’da, ‘koronavirüs’ sözcüğünü kullanmak yasaklandı

Türkmenistan'da 'koronavirüs' sözcüğünü kullanmak yasaklandı

Türkmenistan'da koronavirüs kelimesinin kullanılması yasaklandı.Medyanın ‘koronavirüs’ sözcüğünü kullanmasına izin verilmezken, salgından söz edenlerin veya sokakta maske takanların gözaltına alındığı belirtiliyor.

Gazete Duvar’ın ülke içinde yasaklı olan bağımsız ‘Turkmenistan Chronicle’ sitesinden aktardığına göre, yasak sonrasında medyanın artık ‘koronavirüs’ sözcüğünü kullanmasına izin verilmiyor. Sözcük, okul, hastane ve iş yerlerinde dağıtılan sağlık broşürlerinden de çıkarıldı.

SİVİL POLİS SALGINDAN SÖZ EDENLERİ TUTUKLUYOR’

Ülkede, dünya çapındaki salgından söz eden kişilerin de tutuklanma riski altında olduğu belirtiliyor. Buna göre, maske takan veya otobüs durakları ile dükkanlarda salgından söz eden kişiler sivil polis tarafından tutuklanıyor.

‘VATANDAŞLAR TEHLİKEYE ATILIYOR’

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, bu kararın ardından yaptığı açıklamada, Türkmenistan devletinin salgına dair tüm bilgiyi bastırarak vatandaşlarını tehlikeye attığı eleştirisinde bulundu.

RSF’nin Doğu Avrupa ve Orta Asya masasının başkanı Jeanne Cavelier, “Bu bilgi inkârı sadece en büyük risk altındaki Türkmen vatandaşlarını tehlikeye atmakla kalmıyor, aynı zamanda Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un dayattığı otoriterliği pekiştiriyor” dedi.