TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, asgari ücretin yıl ortasında artırılmasına sıcak baktıklarını söyleyerek enflasyona dikkat çekti. Turan, “Dünyada da enflasyon var ama yüzde 9-10 civarlarında. Türkiye’de tüketici enflasyonu yüzde 60’ı geçti” dedi.

TÜSİAD Başkanı: 'Dünyadaki enflasyon yüzde 9-10, Türkiye'de ise yüzde 60'ı geçti'

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, faiz, enflasyon ve asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Turan, “Yüksek enflasyon ve döviz ihtiyacı sarmalından kurtulamıyoruz” diyerek Türkiye’de diğer dünya ülkelerine kıyasla enflasyonun oldukça yüksek olduğunu söyledi.

‘BAŞKALARININ TASARRUFUNU İTHAL EDİYORUZ’

BloombergHT’ye konuk olan Turan, Türkiye’nin enflasyonla mücadele etmekte ısrarcı olmasını vurguladı. Türkiye’de sermaye ihtiyacının doğduğunu söyleyen Turan, turizm gelirlerinin beklenen gibi olmayacağına dikkat çekti. Turan, “Her dakika gün içindeki değişimlere adapte olmaya çalışıyoruz. Başkalarının tasarrufunu ithal ediyoruz” dedi.

Turan, "Türkiye’de ihracatın en çok arttığı dönem kurun stabil olduğu donemdir. Dolayısıyla değersiz TL ve ucuz işgücüyle artan ihracat kalıcı bir politika değil. Ucuz iş gücüyle ihracatı sürdürülebilir bir şekilde artırma şansımız yok. Daha çok teknoloji, daha çok katma değerli üretim yapmamız lazım." ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞINA YEŞİL IŞIK

Türkiye'de yaşayan gençlerin, yurt dışına gitmesine değinen Turan, "Bu yetenekleri kaybetmemiz lazım. Neden gidiyorlar sorusuna baktığınız zaman, ekonomik koşullar, siyasi iklim, iş olanakları, eğitim sistemine duyulan memnuniyetsizlik öne çıkıyor. Hepimizin görevi bu gençlerin hayallerini hayata geçirecekleri ülkeyi yaratmak" şeklinde konuştu.

Asgari ücretin yıl ortasında artırılacağı iddialarına değinen Turan şunları söyledi:

"Geçen sene bazı şirketler çalışanlarını desteklemek için düzenleme yaptılar. İş barışı için bunu düşünmemiz, mümkünse enflasyona ezdirmeden süreci geçirmemiz gerek.

Yüzde 60’ın üzerinde enflasyonun olduğu bir yerde bir şeyler yapılması gerekiyorsa yapılmalı. Bu konuda hükümetle görüşmeyi planlıyoruz, sadece bu konuda değil her konuda görüşüyoruz."