YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın tutuklanmasını gerektirecek şartların oluşmadığını söyledi.

Tutuklu yargılanmasına karar verilen rektör Prof. Dr. Aşkın'a destek için Van'a giden rektörler, toplu görüşme talepleri reddedilince içlerinde YÖK Başkanı Teziç'in de yeraldığı dört kişilik bir ekip Yücel Aşkın'la 20 dakikalık bir görüşme yaptı.

Görüşmenin ardından herhangi bir açıklamada bulunmayan rektörler, Erdoğan Teziç başkanlığında Yüzüncü Yıl Üniversitesinde iki saat süren bir değerlendirme toplantısı yaptı.

Toplantıdan sonra basına açıklamalarda bulunan YÖK Başkanı Prof. Dr. Teziç, amaçlarının yargıya müdahale olmadığını belirtrek, Aşkın'ın tutuklanmasını gerektirecek koşulların oluşmadığını söyledi.

Bir rektörü bu halde ziyaret etmenin üzücü olduğunu ifade eden Teziç, ''bir rektörün belirsizlikler içinde tutukluluk halinin devamı bizi daha baştan üzüntüye boğdu. Onun için de Rektörler Komitesi'nde görüşlerimizi dile getirirken tutukluluk haline yol açan nedenlerin belirsizliğine karşı duyarsız kalamazdık'' dedi.

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, bir soru üzerine, kendilerine Aşkın ile ilgili 'idari soruşturma açma' fırsatı tanınmadığını da belirtti.

Aşkın’ı bir an önce görevinin başında görmek istediklerini söyleyen YÖK Başkanı, Aşkın’ın üniversitesi için bir vekil önerdiğini üniversitenin de vekili pazartesi günü açıklayacağını belirtti.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'a destek için Van'a gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç ve rektörler, bir grup tarafından protesto edildi. Protestocular, daha sonra Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin uyarısı üzerine dağıldı.

TUTUKLAMA BİÇİMİ
YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ve Rektörler komitesinin tepki gösterdiği 'Aşkın'ın tutuklanma biçimi'ne ilişkin tartışmalar sürüyor. Adalet Bakanı Cemil Çiçek dün yaptığı açıklamada konuşla ilgili inceleme başlattıklarını söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü ise Prof. Dr. Aşkın'ın gözaltına alınış şekliyle ilgili olarak dün, rektöre 'kaçma ihtimali bulunmadığı yönünde değerlendirme yapılarak kelepçe takılmadığını' açıkladı.

Genel Müdür Sözcüsü İsmail Çalışkan, ''yalnızca koluna girilerek önlem alındı. Polisin uygulaması gayet normaldir'' dedi.

Rektör Yücel Aşkın, Üniversite Hastanesi'ne tıbbi cihaz alımında usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında 14 ekimde tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

CHP lideri Baykal: Adalete güven sarsıldı
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Van'daki olayların siyasetin ana maddesi haline geldiğini, bunda şaşılacak bir şey olmadığını ifade ederek, ''Bu tablo, Türkiye'de hukuk-siyaset ilişkisinin tartışmalı biçimini göz önüne serdi'' dedi. Baykal,'' Bu çalışmalar sonunda, durumun ciddi boyutta olduğu ortaya konuldu. Bulunduğumuz noktada, hukuk, adliye kendi kuralları içinde işler. Adalete güven sarsılmıştır.