AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hedef göstermesi sonrası tutuklanan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın bu kez de görevden alınması istendi. Fincancı’nın tutuklanması ise bir çok kentte protesto edildi.

Tutuklama yetmedi davaname hazırlandı

Kayhan AYHAN

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanlığı üyeleri ve Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın görevlerine son verilmesi ve söz konusu görevlere yeni isimlerin atanması istemiyle davaname hazırladı.

Dava, Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek. Davanamede Fincancı’nın katıldığı bir canlı yayında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) "kimyasal silah" kullandığı iddialarına ilişkin değerlendirmesi hatırlatıldı, Fincancı’nın "örgüt yanlısı" söylemde bulunduğu iddia edildi.

TUTUKLAMAYA TEPKİ

Öte yandan Fincancı’nun tutuklanması birçok kentte protesto edildi. Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Balıkesir’de emek ve demokrasi güçleri, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasını protesto amacıyla basın açıklamaları yaptı. Protesto gösterilerinde "Şebnem Korur Fincancı onurumuzdur", "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz" , "Şebnem Hoca yalnız değildir", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı. DİSK Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, "Prof.Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın evinin basılarak gözaltına alınması ve ardından tutuklanması, TTB’ye, emek ve meslek örgütlerine ve tüm topluma gözdağıdır. Kabul edilemez. TTB yönetimi, üyesi olan hekimler tarafından seçilmiş bir yönetimdir. Sadece TTB’nin değil tüm emek ve meslek örgütlerinin yönetimlerini iktidar değil o örgütlerin üyeleri belirler. Emek ve meslek örgütlerinin seçilmiş yönetimleri kendi kurumsal yapıları içinde üyelerine hesap verir. ‘Seçimle gelenin seçimle gittiği’ asgari bir demokrasiyi bile sindirmekte güçlük çeken bir anlayış kabul edilemez. TTB’ye, emek ve meslek örgütlerine ve tüm topluma yönelik antidemokratik kuşatmayı kıracak olan da birliğimiz, mücadelemiz ve dayanışmamız olacaktır" ifadelerini kullandı.

HDP Merkez Yürütme Kurulu, Fincancı’nın tutuklanmasının ardından açıklama yaptı. Fincancı’nın serbest bırakılması çağrısı yapan HDP, “Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve İnsan Hakları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasını kınıyor, derhal serbest kalması gerektiğini vurguluyoruz” dedi. TSK’nin kimyasal silah kullandığı iddialarının araştırılması gerektiğini dile getirmesinin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından hedef gösterilen TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, tutuklanarak Sincan Kapalı Kadın Cezaevine gönderilmişti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise Erdoğan’ın TTB ile ilgili açıklamasını hatırlatarak "Hem Türk Tabipleri Birliği, hem mimar ve mühendisler odalarıyla ilgili yeni bir hazırlık yapıyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Bozdağ’ın bu açıklaması meslek örgütlerine kayyum hazırlığı olarak değerlendirilmişti.

Davaname nedir?

Ceza davası niteliği taşımadığı için hukuk mahkemelerinde görülecek olan davayı açtığı belgeye davaname deniyor. Cumhuriyet savcısı, “davaname” belgesi ile birlikte "vakfın dağıtılması", "Derneklerin Feshi" gibi davaları açabiliyor.