Tutuklamada varlar, davada yoklar: Haziran üyesi Kurt’un davasına Erdoğan’ın avukatları katılmadı!

CAN UĞUR @canugur1987

Birleşik Haziran Hareketi’nin 13 Şubat’ta gerçekleştirdiği ‘laik ve bilimsel eğitim’ boykotunun hemen öncesinde “Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği” iddiasıyla tutuklanan Onur Kılıç’a destek olmak için yapılan eylemde yine “Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği” iddiasıyla tutuklanıp serbest bırakılan Şafak Kurt’un ilk duruşması bugün görüldü. Kurt’un davası 2 Temmuz’a ertelenirken Kurt hakkındaki adli kontrol kararı kaldırıldı.

Manisa Haziran Hareketi üyeleri de duruşma öncesinde bir basın açıklaması yaparak Kurt’a desteklerini dile getirdi. Davada mağdur sıfatıyla yer alan Erdoğan’ın avukatları ise duruşmaya katılmadı. Peşpeşe toplumun tüm muhalif kesimlerine dönük ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ iddiasıyla başlatılan tutuklamaların ardından görülen davaya Erdoğan’ın avukatlarının katılmamasına tepki gösterildi. Duruşma salonunda 13 Şubat'ta Kurt’un katıldığı eylem görüntüleri izlenirken, hakim görüntüler sırasında ‘Hırsız katil Erdoğan’ bölümünde videoyu kapattırdı, ‘Kes, kes tamam yeter’ diye tepki gösteri.

ONUR KILIÇ DA DAVADAYDI
Şafak Kurt’un davasında Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Parti Meclisi üyesi ve Haziran hareketi İzmir yürütme kurulu üyesi Onur Kılıç da hazır bulundu.

KURT'UN AVUKATI: HUKUK SINAVI NİTELİĞİNDE
Şafak Kurt’un avukatı Zeynel Kaya BirGün’e açıklamalarda bulundu. Kaya davanın hukuki olarak bir karşılığının bulunmadığını ancak gelinen noktada adaletin yerini Erdoğan’ın istek ve taleplerinin aldığını belirtti. Hem Yargıtay hem de Avrupa Konseyi tavsiye kararlarında bu tarz bir suçlamanın olmaması gerektiği yönünde açık ifadelerin olduğunu söyleyen Kaya, "davanın nasıl sonuçlanacağını göreceğiz, hukuk mu kazanacak yoksa birilerinin dayatmaları mı hep birlikte tanık olacağız" diye konuştu.

'TÜM HAZİRAN YARGILANMAK İSTENİYOR'
Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla hakim karşısına çıkan Şafak Kurt, duruşmanın ardından BirGün’e konuştu. Kurt ‘Bu dava benim bireysel olarak yargılandığım bir dava değil. Bu dava Haziran’ın yargılanmak istediği dava o yüzden biz sözlerimizin arkasında duruyoruz. Haziran’ın karanlığa karşı duruşunu sahipleniyoruz bundan sonra da sahiplenmeye devam edeceğiz’ diye konuştu.  Eleştiri hakkı demokrasilerin olmazsa olmazıdır diyen Kurt ‘En temel demokratik hakkımızı kullandık diye hakim karşısına çıkıyoruz, bunun açıklanabilir bir tarafı bulunmuyor. Erdoğan’ın kendisi Gezi sürecinde öldürülen arkadaşlarımız için ‘emri ben verdim’ dedi. Bunları Erdoğan söyleyince bir şey olmuyor biz söyleyince yargılanıyoruz.’ diyerek sözlerini noktaladı.

TUTUKLARKEN ÇOK İSTEKLİLERDİ
Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla başlayan tutuklama zincirinin ilk halkasını oluşturan Onur Kılıç BirGün’e yaptığı değerlendirmede Erdoğan’ın avukatlarının davaya gelmemesiyle ilgili konuştu. Kılıç ‘Tutuklama söz konusu olduğunda oldukça ‘istekli’ davranan bu arkadaşların davalar söz konusu olunca bu isteksizliğini anlayamıyoruz. Madem çok haklılar onları bu görüşlerini karşımızda savunmaya davet ediyorum’ dedi.