Çorlu’da 6 sene önce yaşanan tren kazasına ilişkin 13 sanığın yargılandığı davada mahkeme, sanıkların tutuklanması talebini reddetti. Duruşma 1 Eylül’e ertelendi.

Tutuklamaya ret kararı
Fotoğraf: ANKA

Haber Merkezi 

Çorlu’da 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren kazasına ilişkin yargılamanın 14’üncü duruşması, dün Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde yer alan Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yoklama işlemiyle başlayan mahkemede ilk olarak hayatını kaybedenlerin yakınlarına söz verildi. Kızı Bihter Bilgin’i kaybeden Zeliha Bilgin, “Ben adaleti görmeden ölmek istemiyorum. Cezalarını çektiğini görmek istiyorum. 6 yıl bekledik daha neyi bekliyoruz?” diye sordu. Katliamda Oğuz Arda Sel’i kaybeden anne Mısra Öz, “Sizin göreviniz adaleti sağlamak biz de sizden adalet talep ediyoruz” dedi. Oğuz Arda Sel’in dedesi Necmettin Sel, “Bu insanların rahatlıkla dışarıda gezmesi benim onurumu zedeliyor” diye konuştu.

RAPOR BİLİMSEL DEĞİL

Kazada yaşamını yitirenlerin avukatı Hayrettin Çil bilirkişi raporunda sanıkların suçlu olduğunun ortaya çıktığını belirterek, “Bilirkişi raporuna yüzeysel olarak bakıldığında bile sanıkların kusurlu olduğu açıkça ortadadır. Bilirkişi raporundaki sonuç kısmında TCDD 1. Bölge Müdürlüğü’ne, daire başkanlıklarına ve müdürlüklerine de kusur atfedildi. Ayrıca, Adli Tıp Raporu’nun bilimsel gerçekliğe dayanmadığı da ortaya çıktı. Bu aşamada bu raporun yeni ortaya çıkan delil kapsamında değerlendirilmesini ve raporda bahsi geçenler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ederiz” ifadelerini kullandı. Avukat Evren İşler ise şunları söyledi: “Üst düzey sorumluların yargıdan kaçırılma çabası var. Soruşturma aşamasındaki bilirkişi heyetinin oluşturulmasından itibaren sorumluların yargıdan kaçırılması devam ediyor.” Duruşmada savcı mütalaasını açıkladı. TCDD’nin üst düzey yetkilileri hakkında mahkemenin suç duyurusunda bulunması ve sanıkların tutuklanması talebinin reddini istedi. Mahkeme heyeti bilirkişi raporuna beyanda bulunmak için gelecek celseye kadar süre verdi. Bir sonraki duruşma 1 Eylül saat 09.30’a ertelendi. 

SORUMLULUK BAŞSAVCILIĞIN

Duruşmanın ardından avukatlar açıklama yaptı. Ailelerin avukatlarından Onur Şahinkaya, duruşmada sunulan bilirkişi raporunun, önceki raporlar gibi yargılanmayan esas sorumluların Ankara’da olduğunu işaret ettiğini belirtti. Şahinkaya, “Mahkeme bir talebimizi kabul etti. AYM kararını ve diğer belgeleri Cumhuriyet Başsavcılığı’na yolladı. Yani bugüne kadar esas sorumluların mahkeme önüne çıkmasını engelleyen Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na belgeleri yolladı ve yolu açması için imkân sağladı. Bundan sonra yetki ve sorumluluk Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’ndadır” diye konuştu. 

25 CANIN HESABI SORULACAK

Duruşma öncesi, yakınlarını kaybedenler Çorlu Santral önünde bir araya gelerek duruşmanın yapıldığı Çorlu Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nu binasına yürüdü. Yürüyüşün sonunda basın açıklaması yapan kazada eskiden evli olduğu Hakan Sel ile oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz, “Bir önceki duruşma talep ettiğimiz rapor umarım iyi şekilde gelmiştir. Biz buradan artık elimiz boş dönmek istemiyoruz.” dedi. Kazada yakınlarını kaybeden Zeliha Güvenç Bilgin de şunları söyledi: “Üst düzey yöneticiler yargılanmadığı sürece ‘Çorlu Tren Katliamı’ davası kapanmayacaktır. Evladımın, kardeşlerimin 25 canın adaletini sormak için buradayız.”