“Terör örgütüne yardım” suçlamasıyla Türkiye’de tutuklanan Fransız gazeteci Bureau’nun babası Bureau, “Oğlum terörist değil, gazeteci. Gazetecilik faaliyeti terörizmle suçlanamaz” dedi

Tutuklu Bureau'nun babası BirGün'e konuştu: Oğlum suçlu değil, gazeteci!

ZEYNEP KURAY

26 Temmuz’da Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapmak isterken gözaltına alınan ve “terör örgütüne yardım ve yataklık” suçlamasıyla tutuklanan 27 yaşındaki Fransız gazeteci Loup Bureau’nun babası Loïc Bureau, BirGün’e konuştu. Baba Bureau oğlunun 2013’te Fransa’da yayımlanan bir röportajı gerekçe gösterilerek Türkiye’de tutuklandığına dikkat çekti. Oğlunun YPG’lileri konu alan röportajında Türkiye’den hiç bahsetmediğini, tarafsız bir şekilde Suriye’de yaşanan çatışmaları aktardığını belirten baba Bureau, bir gazetecinin yaptığı röportaj nedeniyle tutuklanmasının Fransa açısından anlaşılması güç bir durum olduğunu kaydetti.

Macron devrede!
Oğlunun şu anda Şırnak T Tipi Cezaevi’nde tek kişilik bir hücrede tutulduğunu ve kendisine kitap ve gazetede verilmediğini aktaran Bureau, iyi haberin ise ilk kez Fransız Konsolosluğu yetkililerinin Loup ile görüşmesine izin verilmesi olduğunu belirtti. Bureau, konsolosluk yetkilisinin önceki gün oğlunu cezaevinde ziyaret edebildiğini söyledi.

Oğlunun serbest bırakılması için uluslararası girişimlerin sürdüğünü de dile getiren baba Bureau, Fransız ve Türk Dışişleri Bakanlıkları arasında bu konuda görüşmeler yapıldığını kaydetti. Baba Bureau, ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’nun oğlu Loup hakkında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini beyan ettiğini aktardı.

Gazetecilik suç değildir
Bureau, bağımsız bir gazeteci olan 27 yaşındaki oğlunun dört farklı okul bitirdiğini, 18 yaşından beri savaş muhabirliği yaptığını; Mısır, Ukrayna gibi çok sayıda ülkede çatışmaları alanda izlediğini anlattı. Oğluna isnat edilen suçun çok ağır ve gerçekdışı olduğunu kaydeden baba Bureau, hükümete sağduyu çağrısında bulundu. Bureau, “Gazetecilik bir suç değil. Gazetecilik faaliyeti terörizmle suçlanamaz. Gazetecinin görevi olan biteni kamuoyuna aktarmaktır. Oğlumun yaptığı da bundan ibaret. Bir gazetecinin yaptığı haberler, röportajlar nedeniyle tutuklanması kabul edilemez. Bu anlayışla gazetecilik, gazetecilik olmaktan çıkar. Bu hatadan derhal geri dönülmeli ve oğlum serbest bırakılmalı” dedi. Türkiye’de gazetecilik yaptıkları için tutuklanan yabancı gazeteci sayısının giderek arttığına dikkat çeken Bureau, bu durumun Fransız kamuoyunun büyük tepkisini çektiğini söyledi.