16 Nisan tarihine kadar lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane, eğlence hizmeti verilen işletmelerde tütün denetimine ara verildi

Tütün denetimine referandum ayarı

BUSE İLKİN YERLİ / buseilkinyerli@gmail.com

İzmir’de tütün denetim ekiplerinin yaptığı denetimler sonucu yasalara uymayan işletmelere mahalli mülki amir tarafından verilen idarî para cezalarına işletmelerden gelen tepkiyi azaltmak ve böylece oy oranını artırmak için yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak yazılı bir belge olmadan tütün denetimlerine ara verildi.

4207 sayılı "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun" gereği kişileri tütün ve tütün mamullerinin zararlarından korumak amacıyla, tütün ürünlerinin; özellikle kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekânlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dâhil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünlerinin tüketilemeyeceği hükme bağlanmıştır.

Bu itibariyle; aksi yönde hareket edenlere 4207 sayılı Kanun ile 5326 sayılı Kanun hükümlerinde öngörülen usuller çerçevesinde yaptırım uygulanıyor.

Ancak tütün denetimine çıkan ekipler, referandum oylamasına kadar denetime çıkmamaları hususunda yetkililerce sözlü olarak uyarıldığı öne sürüldü.

İzmir'de son 10 gündür tütün denetimine çıkılmadı.

Yılda 100 bin ölü

Türkiye’de yaklaşık 20 milyon kişi tütün kullanmakta ve bu salgın nedeniyle yılda 100.000 kişi ölmektedir.

Tütün kontrolü mücadelesinin en önemli halkasının denetim olduğu bilinmektedir. Denetimsizlik bir yandan ölüm satarak para kazanan tütün endüstrisini güçlendirmekte, diğer yandan toplumda Kanun hükümlerinin artık uygulanmayacağı yönünde karamsar bir beklentiye yol açmaktadır.

Önemli bir halk sağlığı sorununun siyasi meze yapılması, bugüne kadar tütün kontrolü mücadelesini yürüten kurum ve kuruluşlara hürmetsizlik ve saygısızlık kabul ediliyor.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ise zabıtalarla görüşerek teyit aldığını, bugün Meclis'e konuyu taşıyacağını belirtti.