Sarmalık tütün ticaretine ve yerli tütün üreticisine hapis cezası öngören yasa 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girdi. Tütün üreticileri eylemlerini sürdürüyor.

Tütün üreticilerinin protestosu sürüyor

Adıyamanlı tütün üreticileri, 1 Temmuz itibarıyla tütün satışına yetki belgesi zorunluluğu getirilmesini Çelikhan’dan Malatya’ya giden yolu kapatarak protesto etti.

Tütün üreticileri sarmalık tütün ticaretine ve yerli tütün üreticisine hapis cezası öngören yasayı protesto etmeye bugün de devam ediyor.

"Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu"nda dört yıl önce yapılan değişiklikle Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan yapılan tütün ticareti yasaklanmış, bu yasağa uymayanların 3 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülmüştü. Yasak, tütün üreticisinin tepkisine karşın 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi.

"BU SORUNU TÜRKİYE’Yİ YÖNETENLER ÇÖZMEK ZORUNDALAR"

Önceki gece saatlerinde devam eden protestoya katılan CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Bu sorunu Türkiye’yi yönetenler çözmek zorundalar” ifadelerini kullandı.

CHP'li Tutdere, gece saatlerinde tütüncülerin eylemine destek verdi. Sloganlarla karşılanan Tutdere, bu yasağın yaratacağı mağduriyet konusunda iktidarı uyardığını anımsattı. Tutdere, “Adıyamanlının sesini duyacak bir vicdanı bu saate kadar görmedik” dedi. Üreticinin sorunlarını, sesleri duyuluncaya kadar anlatmaya devam edeceğine söz veren Tutdere, “Tütün mücadelesi siyaset üstü meselesidir. Gelecek mücadelesidir. Biz bu olaya hep böyle baktık. Bu sorun çözülecek. Bu sorunu Türkiye’yi yönetenler çözmek zorundalar” diye konuştu.