2 Temmuz’da yürürlüğe girecek yeni Tütün Yasası ile tütün üretimine ve toplanmasına sınırlandırma getirilecek. Birçok bölgede tütün ekimi yasaklanacak ve bu yasağa uymayanlar çeşitli hapis cezaları ile karşı karşıya kalacak. Türkiye’de tütün üretiminde ilk sırada yer alan Adıyaman’da işsizliğin ülke ortalamasının üzerinde olduğunu ifade eden tütün üreticileri, yasanın geri çekilmesi gerektiğini, aksi durumda işsizliğin daha […]

Tütün yasaklanıyor, üretici mevsimlik işçi oluyor: Yollarda ölmek istemiyoruz!

2 Temmuz’da yürürlüğe girecek yeni Tütün Yasası ile tütün üretimine ve toplanmasına sınırlandırma getirilecek. Birçok bölgede tütün ekimi yasaklanacak ve bu yasağa uymayanlar çeşitli hapis cezaları ile karşı karşıya kalacak.

Türkiye’de tütün üretiminde ilk sırada yer alan Adıyaman’da işsizliğin ülke ortalamasının üzerinde olduğunu ifade eden tütün üreticileri, yasanın geri çekilmesi gerektiğini, aksi durumda işsizliğin daha da artacağını ifade etti.
Adıyaman’da mevsimlik tarım işçiliği yaparak çevre illere giden yurttaşların sayısının her geçen yıl arttığına dikkat çeken tütün üreticileri, düşük yevmiyeler, kötü çalışma ve barınma koşulları ile ölümlü trafik kazaları nedeniyle büyük endişe yaşadıklarını anlattı.

ADIYAMAN’I TERK EDİYORLAR

20 yıldır tütün üreticisi olduğunu ifade eden G.Ö, tütün ekim alanının sınırlandırılması söylentisinin bile mevsimlik tarım işçiliği yapanların sayısını artırdığını söyledi. Civar kentlere giderek fındık, elma, kayısı gibi ürünleri toplamak zorunda kaldıklarını ve bu süreçte sağlıksız koşullarda barındıklarını söyleyen G.Ö, “İnsanlar artık Adıyaman’ı terk ediyor ve kötü koşulları göze alarak bilmedikleri yerlere çalışmaya gidiyor” dedi.

Tütün yasağının başlamasıyla hapis cezaları ile karşı karşıya kalacaklarını, tütün ekmemeleri durumunda ise sigortasız ve güvencesiz işlere mahkûm olacaklarını vurgulayan G.Ö, “Mevsimden mevsime göçmenin esas sebebi iş olmaması. İş olsaydı ben neden memleketimi bırakıp başka bir yere gideyim de çalışayım? Geçim derdi çok zor. Binlerce insan mecburen bu yolu seçiyor” diye konuştu.

***

Mayıstan itibaren yol görünecek

Adıyaman Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Mehmet Gürbüz, nüfusun yüzde 10’unun aylarca farklı kentlerde çalışmak zorunda olduğunu ifade etti.

Mevsimlik tarım işçileri arasında yaşları 12 ile 70 arasında değişen binlerce yurttaşın bulunduğunu anlatan Gürbüz, toprak sahiplerinin bile bu işi yapmaya başladığını belirterek şunları söyledi:

“İşçilerin sorunları çok büyük. İşçiler, mayıs ayından itibaren il dışına çıkmaya başlayacak. 14+1 koltuklu otobüse, 20-25 kişi bindiriyorlar. Bu halde bin kilometre yol gideni var. Sosyal güvenceleri de yok. İşçilerin günlük yevmiyesi, tütünün yasaklanmasından önce 100 TL’ye kadar çıkıyordu. Tütün yasağı ile birlikte 50 TL yevmiye veren var. Önceden pamuk, buğday, mercimek, pancar vardı, herkes kendi bahçesinde ya da tarlasında çalışıyordu.”

***

Adıyamanlı açlıkla karşı karşıya

Adıyaman’ın tarım kenti olduğunu, ancak iktidarın yanlış tarım politikaları nedeniyle kent genelinde üretimin azaldığını ifade eden CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Tütün sektöründe çalışan binlerce tarım işçisi işsiz kalacak. Krizle boğuşan Adıyamanlı yurttaşımız açlıkla karşı karşıya kalacak” dedi.

Yasanın yürürlüğe girmemesini isteyen Tutdere, “Birçok tarım işçisi zaten civar illere gidip birkaç ay çalışıp geri geliyor. Burada kalan yurttaşlarımız ise işsizlikle boğuşuyor. Mevsimlik tarım işçileri sağlıksız yaşam alanlarında barınmak zorunda bırakılıyor. Üstelik çalışma saatleri de günde 12 saati geçiyor. Yurttaşlarımızı böyle bir yaşamla baş başa bırakamayız. Tütün ekimine sınırlandırma ve hapis cezası getirilemez” şeklinde konuştu.