TÜVTÜRK hukuk, yasa tanımıyor

Nisa KÜÇÜK

Kastamonu TÜVTÜRK Reysaş Araç Muayene İstasyonu’nda çalışırken Nakliyat-İş Sendikası’na üye olduğu için işten atılan işçiler 665 gündür direniyor. İşe iade davasını kazanmasına rağmen işine dönemeyen emekçi Akın İlişiklioğlu, “İşveren yasaları uygulamıyor, sonuna kadar direneceğim” dedi.

TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları alt işleticisi 8 ayrı Reysaş Taşıt Muayene İstasyonları’ndan 41 işçi DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası’na üye olduğu için işten çıkarıldı. İşe iade ve sendikal tazminat davası lehlerine sonuçlanan 24 emekçi işe başlatılmadı. Kastamonu'daki istasyondan işten çıkarılan sekiz işçi arasında yer alan Akın İlişiklioğlu ve Nakliyat-İş Sendikası Mali Daire Başkanı Ali Özçelik, süreci BirGün’e anlattı.


Sendikaya üye oldukları için işveren tarafından işten çıkarıldıklarını anlatan İlişiklioğlu, “İşten çıkarıldığımızda Kod-29 gerekçe gösterildi. 2018’deki bu işten çıkarmalardan sonra direnişe geçtik. 40 günlük direnişin ardından sendikanın da desteğiyle işlerimize geri döndük” ifadelerini kullandı. İşe döndükten bir yıl sonra tekrar işten çıkarıldığını kaydeden İlişiklioğlu, Kastamonu istasyonunda işten çıkarılan 8 kişiden kendisi de dahil sadece iki kişinin kıdem tazminatı alabildiğini söyledi.

İŞİME DÖNMEK İSTİYORUM

Kalifiye elemanların işten çıkarıldığını aktaran İlişiklioğlu, “Biz işe dönüş ve sendikal tazminat hakkımızı kazandık. Ancak ne işe iademiz yapıldı ne de sendikal tazminatımızı alabildik, işveren yasaları uygulamıyor” dedi. Bu süreçte Nakliyat-İş Sendikası’nın her aşamada yanlarında olduğunu kaydeden İlişiklioğlu, “Davayı kazanmışken işime geri dönmek istiyorum” diye konuştu.

Nakliyat-İş Sendikası Mali Daire Başkanı Ali Özçelik, işçilerin sendikaya üye olduğu için işten çıkarıldığını vurguladı. 24 işçinin işe iade ve sendikal tazminat davasını kazandığını aktaran Özçelik, "Kastamonu’da direnişe devam eden arkadaşlar yasaların uygulanmasını ve işe iade edilmeyi bekliyorlar. Ayrıca bütün yasal işlemleri tamamladık şu an Nakliyat İş Sendikası, Reysaş Taşıt Muayene İstasyonları’nda yetkili bir sendika. İşçi arkadaşlar bundan sonra toplu iş sözleşmeli ve sendikalı olarak çalışacak” ifadelerini kullandı.