Tuzla Orhanlı'daki sanayi sitesinde bulunan bir boya fabrikasında patlama ve yangın meydana geldi. Olayda 3 işçi yaşamını yitirdi; 9 işçi de yaralandı. İstanbul İtfaiye Daire Başkanı, fabrikanın enkaza döndüğünü bildirdi. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlattı. Fabrikanın, ruhsatsız olduğu için 2021'de mühürlendiği ortaya çıktı.

Tuzla'da büyük çaplı fabrika yangını: 3 işçi hayatını kaybetti

İstanbul'un Tuzla ilçesinde Orhanlı Ortamahalle Atayolu Caddesi'ndeki İstanbul Boya ve Vernikçileri Toplu İşyeri Sanayi Sitesi'ndeki bir boya fabrikasında henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Saat 13.00 sıralarında gerçekleşen patlamanın sesi İstanbul'un birçok ilçesinden duyuldu.

Yangın bitişikteki 5 fabrikaya daha sıçradı. Patlamanın şiddetiyle kilolarca ağırlıktaki demir parçalar metrelerce uzağa fırladı. Yaklaşık 150 kilogram olduğu tahmin edilen bir demir parça, patlama noktasından 3 bina ileriye düştü. Çevre fabrikalarda büyük hasar meydana geldi. Cam, kapı, çatı ve duvarları kırıldı.

Fabrikada yaşanan patlamanın ardından yangın çıktı. Olayda 3 işçi hayatını kaybetti, 9 işçi de yaralandı. Yaşamını yitiren 3 işçinin cenazesi otopsi için Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Zaman zaman artçı patlamaların da meydana geldiği fabrikadaki yangın, itfaiyenin çalışması sonucu bir saat sonra kontrol altına alındı.

tuzla-da-buyuk-capli-fabrika-yangini-3-isci-hayatini-kaybetti-1009644-1.

İstanbul İtfaiye Daire Başkanı Remzi Albayrak, Habertürk TV canlı yayınında patlamaya ilişkin olarak, "Burası 3 binadan oluşan boya ve vernik fabrikası. Bir binada patlama oluyor ardından, iki artçı patlama oluyor. Diğer iki binaya da sirayet etti. Arka tarafta Sabancı Üniversitesi'nin yeşillik alanına da yangın sıçramıştı. Burası ve iki bloğa yangın engellendi. Ana patlamanın olduğu bina enkaza dönüştü" dedi.

tuzla-da-buyuk-capli-fabrika-yangini-1009597-1.

VALİLİK’TEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği tarafından Tuzla’daki yangına ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Bugün saat 13.15’te Tuzla ilçesi Ortamahalle Atayolu Caddesinde kimyevi üretim yapılan, Boya ve Vernikçiler Kooperatifindeki bir fabrikada henüz belirlenemeyen bir sebeple yangın meydana gelmiştir. Olay yerine ivedilikle itfaiye, ambulans, güvenlik ve AFAD ekipleri sevk edilmiş, yapılan müdahale neticesinde yangın kontrol altına alınmış, soğutma çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca, yakın bölgedeki otluk alana sirayet eden yangın Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince söndürülmüştür. Yangında hafif şekilde yaralanan 9 işçimize sağlık ekiplerince müdahale edilmiş, T.A, M.Ö ve T.T adlı 3 işçimiz maalesef hayatını kaybetmiştir. Yangında hayatını kaybeden işçilerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralanan işçilerimize de acil şifalar diliyoruz.”

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Tuzla Orhanlı'daki İstanbul Boya ve Vernikçileri Toplu İşyeri Sanayi Sitesi'ndeki bir boya fabrikasında meydana gelen patlama ve yangınla ilgili soruşturma başlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamada ise Bakanlığın, Tuzla'da bir boya fabrikasında bilinmeyen nedenle çıkan yangınla ilgili inceleme yapmak üzere müfettiş görevlendirdiği bildirildi.

tuzla-da-buyuk-capli-fabrika-yangini-1009598-1.

2021 YILINDA RUHSATSIZ OLDUĞU İÇİN MÜHÜRLENMİŞ

Fabrikanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) zabıta ekipleri tarafından 2021 yılı sonunda ruhsatı olmadığı için mühürlendiği öğrenildi.

Gazete Duvar’dan Hazal Ocak’ın haberine göre CHP’li Meclis Üyesi Düzgün Acar, fabrikanın ruhsatının olmadığına ilişkin iddialar olduğunu dile getirdi.

İBB Ruhsat Müdürlüğü tarafından yapılan kontrolde söz konusu fabrikanın çalışma ruhsatının olmadığı görüldü. İBB kaynaklarından edinilen bilgilere göre fabrikaya başvurusunun yapılması gerektiği söylendi ancak şirket başvuru yapmadı. Bunun üzerine İBB zabıta ekipleri 2021 yılı sonunda fabrikayı mühürledi.

tuzla-da-buyuk-capli-fabrika-yangini-3-isci-hayatini-kaybetti-1009609-1.

tuzla-da-buyuk-capli-fabrika-yangini-3-isci-hayatini-kaybetti-1009608-1.