Tuzla tersanelerinde durum vahim. 7 tersaneden 53 işçi koronavirüse yakalandı. İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, tersanelerdeki çalışmanın bir an önce durdurulmaması halinde bu sayının hızla artacağı uyarısında bulunuyor

Tuzla tersanelerinde 20 bin işçi tehlikede!

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), 20 bin işçinin çalıştığı Tuzla tersanelerinde görülen koronavirüs vakalarına ilişkin rapor hazırladı. Buna göre 7 tersanede virüs tespit edilirken, 53 işçi virüse yakalandı. 21 işçi hastanede, virüse yakalanan diğer işçiler ise evlerinde karantina altında tutuluyor. İİSŞP, tersanelerdeki çalışmanın hiçbir aciliyetinin olmadığını, bir an önce durdurulması gerektiğini vurguluyor.

TUZLA’DA DURUM FELAKET

Rapora göre, tersanelerdeki durum şöyle:

►Desan Tersanesi: 15 işçide virüs tespit edildi. 4 işçi yoğun bakımda ve 11 işçi evde karantinada. Tersane vakaların tespit edilmesinden sonra 14 gün çalışmaları durdurdu ve 14 gün sonrasında 13 Nisan’da tekrar işbaşı yapıldı.

►İstanbul Tersanesi: 1 mühendis ve 1 tekniker ile 3 taşeron işçinin Covid-19 testleri pozitif çıktı. Tersane çalışmalarına bir hafta ara vermişti, 13 Nisan’da tekrar işbaşı yapıldı.

►Sedef Tersanesi: 3 kadrolu işçi ve 4 taşeron işçisinde virüs saptandı. 4 işçi hastanede, 3 işçi ise evinde tedavi görüyor. Tersane çalışmalarına ara vermedi, çalışmalar devam ediyor.

►Gemak Tersanesi: 1 işçide virüs tespit edildi. Tersane çalışmaya devam ediyor.

►Selah Tersanesi: 1 işçide virüs görüldü.

►Kuzeystar Tersanesi: 7 işçide virüse rastlandı, 4 işçiye ise Covid-19 belirtileri gösterdikleri için test yapıldı. Testlerin sonuçları bekleniyor.

►Tersan Tersanesi: 17 işçide virüse rastlandı.

TERSANELERİ DURDURUN!

Tuzla tersanelerinde toplam 53 işçinin koronavirüse yakalandığını tespit eden İİSŞP, eğer tersaneler bir an önce durdurulmazsa bu sayının hızla artacağı uyarısında bulundu. Tersanelerde alınan önlemlerin son derece yetersiz olduğuna vurgu yapılan raporda, şu ifadeler kullanıldı:

“Tuzla tersanelerinin çalıştırılması hayati önemde değildir. Çalışmalarına ara verebilir ve verilmelidir. Burada sağlık, gıda gibi zorunlu hizmetler yapılmamakta, yat üretimi ve onarımı gibi ertelenmesi mümkün işler yapılmaktadır. Üstelik Tuzla tersanelerinde özellikle taşeron işçilerinin servis sorunu vardır ve işçiler toplu taşıma araçları kullanarak işyerlerine gitmek zorundadır. Ayrıca gurbetçi işçi çoktur ve bu işçiler bekâr evlerinde 10 – 15 işçi bir arada kalmaktadır. Tersanelerde çalışma ve yemek alanları gibi alanlarda da yeteri önlemler alınmadığını görüyoruz.

Tersaneler çalışmalarına bu salgın sürecinde ara vermeli; vakanın görüldüğü tersanelerde sadece şikâyeti olan işçilere değil, tüm çalışanlara test yapılmalıdır. Tersanelerin çalışmadığı dönemde işçiler ücretli izinli sayılmalıdır. Yukarıdaki tablo, gerekli tedbirler alınmadığı durumda neler olduğunun bir göstergesidir ve daha fazla geç kalındığında önü alınamaz bir hal alabilir.”

Raporda ayrıca, tersanelerde taşeron çalışmanın son bulması ve tüm işçilerin kadrolu olması gerektiği belirtildi.

YAŞAMAK İÇİN TEK YOL GREV

DİSK Limter-İş Sendikası da sık sık Tuzla tersaneler bölgesinde eylem yaparak işçilere grev çağrısında bulunuyor. Limter-İş üyeleri, önceki gün sabah saatlerinde yine eylemdeydi. Sabah vardiyasına giden işçilere megafonla seslenen sendika üyeleri, “Patronlara milyarlarca bütçe ayıranlar, işçilere açlık ve salgınla ölümü tercih olarak sunuyor. Tercihimiz grev olsun. Yaşamak için tek yol grev” çağrısı yaptı. Sendika ayrıca tersane bölgesinde duvarlara “Evde açlık, işte salgın var. Yaşamak için tek yol grev! Ücretli izin istiyoruz” yazılı afişler astı.