Koronavirüs konusunda uzman olmayan kişilerin ekranlarda yorum yapması sosyal medyada büyük tepki topladı. İletişimci Doç. Dr. Esra Arsan, “Saçma sapan insanlar, bilgisi olmayan konularda konuşuyor” dedi

TV kanalları kamu yararı gözetmiyor

GÖKAY BAŞCAN

Her tartışmada televizyon karşısında gördüğümüz kişiler koronavirüs salgınında da yorum yapmayı sürdürüyor. Türkiye’nin dış politikasından çiftçinin sorunlarına, ekonomiden kadın haklarına kadar hemen her konuda konuşan ve çoğunluğu erkek olan 'uzman' kişilerin salgın gündeminde de ekranlarda olması yurttaşın tepkisini çekiyor. İlahiyatçı Ali Rıza Demircan’ın Habertürk ekranlarında koranavirüsün yayılmasına ilişkin yaptığı akıl dışı açıklamalar bardağı taşıran son damla oldu.

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz iletişimci Doç. Dr. Esra Arsan, televizyon kanallarının kamu yararını gözetmediğini belirtti. Arslan, şu yorumu yaptı: “Sürekli televizyonlarda aynı kişiler. Bir kişi çıkıyor; tarikatların da, dış politikanın da, salgının da uzmanı gibi konuşuyor, kanal kanal geziyor. Öncelikli gazetecilerin bunu yapmaması gerekiyor. Her konuda ahkâm kesmek, ayar vermek, bağırmak, çağırmak ve bunlarla sosyal medyada gündem oluşturmak, gazetecinin işi değil. Gazeteci haber kaynağı olarak uzman kişi göstermek zorunda” ifadelerini kullandı.

'TIP AHLAKI' MESELESİ

Kendi alanı dışında konuşanların televizyon ekranlarından inmediğine dikkat çeken Arsan, “Canan Karatay’ın tıp ahlakı var ise kanallara çıkmayı reddetmesi lazım. Kendi koronavirüs ile ya da bir bulaşıcı hastalıkla uğraşmış tv-kanallari-kamu-yarari-gozetmiyor-702363-1.birisi değil. Onu yiyin, bunu yemeyin diyen birisi. İki ucu kirli bir değnek. Hem gazeteciler reyting uğruna saçma sapan insanları konuşturuyor, hem de bu saçma sapan insanlar kendileri çağırıldın da bir beyiz görmüyor. İmam bile çıkıp koronavirüs hakkında konuşma hakkını kendinde görüyor. O yüzden bu kanallardan çok bir şey beklememek lazım” dedi.

Arsan sözlerini şöyle noktaladı: “Her konuda televizyonlara çıkan gazetecilerin arasında iyi işler yapmış ve yapmaya devam edenler de var. Kendilerini bu duruma nasıl düşürebilir, merak ediyorum. Kendilerine sorulan her soruya uzmanmışçasına cevap vermesi gerçekten utanılacak bir durum.”