Twitter’ın önemini araştırma gösterdi
Bakan Yardımcısı Sayan, Twitter yetkilileriyle videokonferansla görüştü. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi

Afet yönetimi konusunda sınıfta kalan AKP iktidarı, eleştirilerin önüne geçebilmek için sosyal medyanın sesini kısma girişiminde bulundu. Twitter'da bant daraltan AKP iktidarı tepkiler üzerine ancak 9,5 saat sonra bu uygulamaya son verdi. Sosyal medyaya yönelik bir araştırma Twitter'ın bu dönemde önemini ortaya koydu.

Adba Analytics, deprem felaketinin ilk 2 günü olan 6-7 Şubat tarihlerini kapsayan sosyal medya analizi yayımladı. Yayımlanan rapora göre 6-7 Şubat'ta deprem ile ilgili 559 bin kullanıcı tarafından toplam 51,9 milyon paylaşım yapıldı. Depremle ilgili paylaşımların mecra dağılımı incelendiğinde Twitter yüzde 98'lik payla ile açık ara bu alanda zirvede yer aldı. Sosyal medya paylaşımları incelendiğinde 'Yardım' kategorisinin 21,4 milyon paylaşımla ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu kategoriyi 18,4 milyon paylaşımla 'Enkaz Altı’ ve 1,2 milyon paylaşımla 'Seferberlik - Ohal' mesajları takip etti. Yardım kategorisinde en çok paylaşım Hatay ile ilgili yapıldı. 8,5 milyon paylaşım yapılan Hatay'ı 3,8 milyon ile Maraş takip etti.

Adba'nın Twitter özelinde gerçekleştirdiği analize göre ilk 2 günde en fazla #deprem etiketiyle tweet atıldı. Bu etiket ile retweetler dahil 11,3 milyon tweet atıldı. Bunu 3,6 milyonla #hatay takip etti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, zor koşullarda depremzedelerin sorunlarını, ihtiyaçlarını haberleştiren gazetecilere yönelik engellemelere tepki gösterdi. TGC'den yapılan açıklamada şöyle denildi: "Yurttaşların ihtiyaçlarını karşılamak, yaralarını sarmakla, enkazdan kurtarmakla, su, elektrik, barınma, ısınma, gıda ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlü olan iktidar temsilcileri, yaşananı haberleştiren gazetecileri tehdit etmeyi sürdürmektedir. Hala depremzedelerin yardıma ulaşması için yaşamsal olan telefon ve internet sorunu çözülmemişken bazı meslektaşlarımızın haberleri ve paylaşımları gerekçe gösterilerek twitter’a bant daraltma uygulanmıştır. Medya kuruluşlarının yapacağı yardım yayınlarının yine iktidarın yapacağı bir yardım yayını nedeniyle RTÜK tarafından engellendiği kamuoyuna yansımıştır. Bu karanlık tabloda iktidara ve tüm siyasetçilere bir kez daha çağrı yapıyoruz: Gazetecileri engellemeyin, tehdit etmeyin, hedef göstermeyin, gerçeği karartmayın. İletişimi engellemekten vazgeçin."

Öte yandan Kısa Dalga, iktidarın aralarında gazetemiz BirGün, Sözcü gazetesi, soL Portal, gazeteciler Can Dündar, İsmail Saymaz, HDP ve Barbaros Şansal gibi hakkında mahkeme kararı bulunan hesapları Twitter'ın kısıtlama kararına gerekçe gösterdiği öne sürüldü. Hükümetin hakkında mahkeme kararı bulunan hesapları kapatmasını istediği ancak Twitter'ın bu talebi kabul etmediği iddia edildi. İddiaların ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’dan arandığını belirten İsmail Saymaz, sosyal medya hesabından "Twitter hesabımla ilgili yaptırım talebinde bulunulduğu iddiasının gerçekdışı olduğunu ifade ettiler. Yetkililer Twitter’la yapılan görüşmenin deprem bölgesindeki manipülasyon içerikli paylaşımlara ilişkin olduğunu belirttiler" mesajını paylaştı. Kısıtlama sürerken hükümetin Twitter ile pazarlık yaptığı ortaya çıkmıştı. Anadolu Ajansı (AA), Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın Twitter Küresel Hükümet İlişkileri Başkanı John Hodges ve Twitter Türkiye'den Sorumlu Kamu Politikaları Direktörü Ronan Costello ile 6 saat süren bir toplantı yaptığını duyurdu. AA, videokonferans yöntemiyle düzenlenen toplantıda bakan yardımcısının ‘toplumu panik ve kaosa sevk edebilecek dezenformasyonlar’a karşı Twitter’a ‘sorumluluklarının hatırlatıldığını’ da yazdı. AA'nın haberinde Twitter'ın ‘dezenformasyonla mücadele etme, gerçek dışı ihbar ve yalan haberleri önleme, sahte hesaplar hakkında hızlı işlem yapma’ için Türkiye’yle ‘tam işbirliği içerisinde olmayı’ kabul ettiği ifade edildi.