Biden'ın ABD'de seçimleri kazanmasının ardından dış politikada U dönüşü yapan AKP'nin hamleleri sürüyor. Çavuşoğlu bu dönüşün devam edeceği sinyallerini verirken Mısır ile görüşmelerin ikinci turu dün başladı.

U dönüşüne devam sinyali

POLİTİKA SERVİSİ

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dış politikada yaşanan U dönüşünün devam edeceği yönünde sinyaller verdi. Türkiye’nin gerilim yaşadığı ülkelerle ilgili dikkat çekici açıklamalar yapan Çavuşoğlu, “Bizim BAE ile bir sorunumuz olmadı. Suudi Arabistan ile ilişkilerimiz yeniden rayına girebilir” dedi. Çavuşoğlu, Mısır ile yeniden başlayan ilişkiler hakkında, “İleriki aşamalarda karar verirsek, büyükelçi atama noktasında adımlar atarız” derken, Şam ile ilişkiler konusunda ise ‘diplomatlar görüşüyor’ bilgisini paylaştı.

NTV’de gündemdeki konular ile ilgili soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, ”Bizim BAE ile bir sorunumuz olmadı. Uluslararası ilişkilerde kalıcı düşmanlık ve kalıcı dostluk yoktur, bu ilkesizlik değildir. Karşılıklı adımlar atılarak ilişkiler normalleştirilebilir. Cumhurbaşkanımız ve ben karşılıklı görüşmeler gerçekleştirdik. Sonuç itibarıyla olumlu bir ivme var. Böyle devam ederse ilişkiler rayına girer” dedi.

Dışişleri Bakanı, Suudi Arabistan’la gerilen ilişkiler konusunda ise “Görüşmeler devam ediyor ve verimli geçti. Suudi Arabistan ile ilişkilerimiz yeniden rayına girebilir. Bizim bir sorunumuz yok, ama onlar bazı meseleleri büyüterek Türkiye’ye karşı olumsuz bir tavrı oldu” ifadelerini kullandı.

Mısır’ın Doğu Akdeniz Gaz Forumu kurarak Türkiye’yi dışarda bırakması üzerine Çavuşoğlu, “Türkiye’yi dışarda bırakan hiçbir anlaşmanın geçerliliği yoktur. Türkiye ile iş birliği yapmadan yapamazlar. Haklarımızı ihlal edersek biz de gereğini yaparız. Bunu da sahada gösterdik” derken, “Biz tüm ülkelerin katılacağı Doğu Akdeniz Konferansı’nı Cumhurbaşkanımızın önerisiyle yapalım dedik. Biz hakkımızı hiçbir şekilde yedirmeyiz” diye konuştu.

MISIR’LA İKİNCİ TUR GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Türkiye-Mısır siyasi istişarelerinin ikinci turu, dün Ankara’da başladı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ve Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Loza başkanlığındaki heyetler arasında bugün de devam edecek olan gerçekleşen görüşmede 8 yıldır maslahatgüzar seviyesinde sürdürülen diplomatik ilişkilerin yeniden büyükelçi seviyesine çekilmesi yer alıyor.

İlk günkü görüşmelerde ikili konuların ele alındığı, yarınki görüşmelerde ise bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunulmasının öngörüldüğü öğrenildi. "Tarafların ilişkilerin karşılıklı yarar temelinde ilerletilmesini ve normalleştirilmesini amaçladığı" belirtildi.

Dışişleri Bakanlığından görüşmenin ardından yapılan açıklamada, "Görüşmeler samimi havada ve kapsamlı içerikte gerçekleştirilmiştir.

Görüşmelerde ikili konuların yanı sıra Libya, Suriye ve Irak'taki durum başta olmak üzere bölgesel konular ele alınmış, Doğu Akdeniz'de barış ve güvenliğin sağlanması ihtiyacı üzerinde durulmuştur. Taraflar istişarelerin bu turunun sonuçlarını değerlendirecek ve müteakip adımları kararlaştıracaktır" ifadelerine yer verilmişti.