12 Kasım 1999'da Düzce'de yaşanan deprem felaketinin üzerinden tam 5 yıl geçti. Aradan geçen beş yıla rağmen yaraların sarıldığını söylemek güç. Deprem sonrası Bolu'da kurulan prefabriklerde hala yardıma muhtaç 3 bin 500 kişi yaşıyor.

12 Kasım 1999'da Düzce'de yaşanan deprem felaketinin üzerinden tam 5 yıl geçti. Aradan geçen beş yıla rağmen yaraların sarıldığını söylemek güç. Deprem sonrası Bolu'da kurulan prefabriklerde hala yardıma muhtaç 3 bin 500 kişi yaşıyor. İşte aradan geçen beş yılda, depremin gölgesinde hayat mücadelesi veren Bolu...

Yarın 12 Kasım... Düzce'de 12 Kasım 1999'da yaşanan ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği, binlercesinin de yaralandığı 7.2 şiddetindeki deprem felaketinin 5. yıldönümü. Aradan koskoca beş yıl geçti...Ancak ne tam olarak yaralar sarıldı, ne de deprem öncesi yaşama dönülebildi. Kent merkezinde hala prefabrikler var ve ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlar burada yaşıyor. Peki deprem sonrası neler yapıldı ve şu an kentte durum ne?

 

DEPREM SONRASI...

- 99 Depreminin ardından Bolu kent merkezinde kurulan 12 prefabrik alanının 8'i, bir yıl önce kaldırıldı.

- Kent merkezindeki 4 prefabrik alanda bulunan 934 prefabrik konutta, hala yaklaşık 3 bin 500 kişi yaşıyor.

- Bolu Valiliği Kriz Merkezinin verilerine göre, 80 prefabrik konutta maddi durumu iyi olmayan aileler kira ödemeden kalıyorlar.

- Deprem konutlarının 220'si Bolu 2. Komando Tugay Komutanlığı'na, 90'ı Bolu Emniyet Müdürlüğü'ne 150'si ise Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ne devredildi.

- Prefabrik alanlarda kalan ve "zoraki kiracı" diye nitelendirilen Devlet Memurları, kentte ev kiralarının yüksekliği, kiralık ev sıkıntısı yüzünden zoraki olarak bu konutlarda aylık 30 milyon lira kira ödeyerek kalıyorlar.

- Bolu Depremi'nde yaşamını yitiren 48 kişi anısına Bolu Valiliği ve Bolu Belediyesi tarafından inşa edilen deprem müzesi, yağmur ve kar yağdığında su aldığı için Mayıs 2004'te ziyarete kapatıldı. Müzede onarım çalışmaları, 6 aydır sürüyor.

 

BOLU BELEDİYE BAŞKANI ALAADDİN YILMAZ: DEPREM DEĞİL BİNALAR ÖLDÜRÜYOR

"Bolu fiziki olarak normale döndü. Fakat insanlarımız hala deprem psikolojisinden kurtulamadı. Depremden korktuğu için hala prefabrikte yaşayan insanlar var. Yaşanan felaketten en büyük dersi yerel yönetimler aldı. Çünkü insanları binalar değil, yanlış inşa edilen binalar öldürüyor. Deprem sonrasında Bolu'da yeni yapılacak olan binalara zemin artı 3 kat şeklinde izin veriyoruz. Bu uygulama inşaat sektörünü olumsuz etkiledi. Bunun değiştirilmesi için, bir çalışma yürütüyoruz.

 

DÜZCE BELEDİYE BAŞKANI MEHMET KELEŞ: DEPREMİN İZLERİ HALA SİLİNMEDİ

"Depremi, vatandaşlar unutmalı, ancak idareciler unutmamalı. Depreme karşı her zaman hazırlıklı olunmalı. Deprem psikolojisinden kurtulmamız gerekmektedir. Deprem öncesinde Düzce bir ilçe olarak şirin, altyapısını tamamlamış, bölgesinde kendini kabul ettirmiş bir ilçeydi. Deprem sonrası ise hemen il yapılmış, ancak il olma vasıflarını henüz kazanamamış, deprem yaralarını henüz saramamış bir Düzce var önümüzde. Üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen kentte hala depremin izleri silinmedi.