Üç ay sonra yeniden: Roboski'de katır infazları

DEMET SARGIN

Şırnak'ın Roboskî köyüne zırhlı araçlarla giren askerlerin etrafa ateş açması sonucu 5 katır vurularak öldürülürken,şans eseri sokakta insan bulunmamasından kaynaklı insan ölümü yaşanmadı.

25 Mart 2015'te de aynı köyde askerler 8 katırı infaz etmiş, o dönem milletvekili olan Melda Onur bölgeye gitmişti. Onur üç ay sonra gerçekleşen benzer olayın ardından BirGün'e konuştu. "Savcının iddiasına göre bir grup maskeli grup dün askerlere taş atmış ve askerler de bunun üzerine saat 04.30'da köye gelip etrafa ateş açmış ve katırları öldürmüşler" diyen Onur; "Orada insan da yaşıyor. Bu konun soruşturulması lazım. Bakanlıklara verdiğim önergelere gelen cevaplar ise sanki orada böyle birşey yaşanmamış gibi" ifadelerini kullandı.

O KATIRLARI BİZ VURMADIK DİYEBİLİRLER
uc-ay-sonra-yeniden-roboski-de-katir-infazlari-54682-1.Bakanlıklara katır infazlarıyla ilgili soru önergeleri verdiklerini anlatan Onur, "Genelkurmaya soruyoruz, canlı olarak aldıkları ve tarım bakanlığına teslim ettikleri hayvanlardan bahsediyorlar. Yani rahatlıkla o katırları biz vurmadık diyebilirler. Sanki orada hayalet bir çete var katır öldürüyor. Böyle davranmalarının sebebi de meselenin tamamen hukuksuz olaması. Böyle olunca da 'vurmadık köylü yalan söylüyor' diyebiliyorlar. Olayın titizlikle sorgulanması lazım. Vali katırlar intihar etti vurulanlara da kurşun sekmesi demişti. Neymiş talim yapıyormuş askerler, tatbikatta kurşun sekmiş. Şah damarından mı seker kurşun?" dedi.

ÖNERGELERE BAKANLIKLARDAN CEVAP YOK
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Orman ve Su İşleri Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı, Milli Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı olmak üzere toplam 5 bakanlığa verilen soru önergelerine yalnızca Tarım Bakanlığı bilgi notu göndermek suretiyle geri dönüş yapmış. Yapılan bilgilendirmede, canlı hayvan ve ürün kaçakcılığına karşı Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Gümrük Bakanlığı ile ortak çalışıldığı, kaçak hayvanların yakalanıp sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunulduğu, gerekli kontrollerden sonra en yakım kesimhanede kesilerek mülkiyetinin kamuya geçirildiği ibareleri yer alıyor.

KURUMLARLA GÖRÜŞMEK BİLE İMKANSIZ
Konuyla ilgili BirGün'e konuşsan diğer isim ise Haytap Basın Sözcüsü Şule Baylam.

Baylam, "3 ay önce gidip vali ile görüştük. Bütün kurum amirleri işleri çıktı bahanesiyle makamlarında bulunmamıştı. Savcılığa Uludere ile ilgili suç duyurusunda bulunmuştuk. Genelkurmay'a da yazılar yazmıştık. Gelen cevaplar ya öldürülmediği ya da o bölgenin güvenlik sorununun olduğu ve yasaların onlara böyle bir hak verdiğine dair cevaplardı. Konuyla alakalı bugün Ankara'da bir basın açıklaması yapacağız. Önümüzdeki hafta da yine Ankara'da bir eylem planlıyoruz" dedi.