Üç fidan mezarı başında anıldı

BirGün / Ankara

68 öğrenci hareketinin liderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idam edilişlerinin 45’inci yılında, Karşıyaka mezarlığında anıldı.

Karşıyaka’daki mezarlık, sabah saatlerinden itibaren ziyaretçi akınına uğradı. Karanfillerle süslenen Karşıyaka Mezarlığı’ndaki ortak anmaya KESK Ankara Şubeler Platformu, DİSK, TMMOB, Ankara Tabip Odası (ATO), Devrimci 78’liler Federasyonu, ÖDP, CHP, HDP, EMEP, TKP, HDK, SYKP, ESP, Halkevleri, PSAKD, Alevi Bektaşi Federasyonu ve Kızılırmak Yöre Dernekleri Federasyonu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kurum katıldı.

uc-fidan-mezari-basinda-anildi-282819-1.

Anmada, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan fotoğraflarının yanı sıra 12 Eylül darbecileri tarafından yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren ile Marks, Engels, Lenin ve Stalin'in posterleri taşındı. Anma sırasında “Yusuf, Hüseyin, Deniz, sürüyor, sürecek mücadelemiz”, “Emperyalistler, işbirlikçiler, 6’ncı Filoyu unutmayın”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm” sloganları atıldı.

‘BASKILARA RAĞMEN BARIŞI GETİRECEĞİZ’

Kurumlar adına ortak basın açıklamasını KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İsmail Kaygusuz yaptı. Ortadoğu’da süren vekalet savaşında, farklı inanç ve milletlerden halkların katliamlar ve göçlerle yüz yüze geldiğine dikkati çeken Kaygusuz, “Suriye ve Irak’ta yaşamaya devam eden halkların özgürlük ve demokrasi mücadelesini Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın barış felsefesiyle selamlıyoruz” dedi.

AKP hükümetinin savaş yanlısı, ırkçı, şovenist ve mezhepçi politikalarının varlığına dikkati çeken Kaygusuz, 16 Nisan’da hile ve entrikalarla gayrimeşru bir Anayasa değişikliği yapılarak tek adam diktatörlüğüne giden yolda bir adım daha atıldığına dikkati çekti. Kaygusuz, “İşten atmalar, keyfi tutuklamalar, baskı ve sansürle sindirilmeye çalışılan Türkiye halkları faşizme ve emperyalizme karşı ortak mücadelesi ile bölgeye barışı ve demokrasiyi getirecektir” dedi.

uc-fidan-mezari-basinda-anildi-282817-1.

1968 gençliğinin özerk-demokratik üniversite ve bilimsel eğitim için verdikleri mücadelenin öneminin bugün daha iyi anlaşıldığını belirten Kaygusuz, “Üniversiteler rehin alınmış, bütün okullar imam-hatipleştirilmiştir. Sömürü ve soygun düzenini sorgulamayan, itaatkâr, mezhepçi ve kindar gençler yetiştirmede önemli mesafe almıştır. AKP Hükümeti, artık kırıntıları kalmış laikliğin ve bilimsel eğitimin son izlerini bütünüyle silmenin alt yapısını oluşturuyor. Gençlik, işsizlik ve geleceksizlik korkusuyla yaşıyor. Ancak gençliğimiz, AKP Hükümetinin ve sistemin gençliğe sunduğu bu karanlık geleceği kabul etmeyeceğini, asla teslim olmayacağını referandumda güçlü bir ‘hayır’ diyerek de göstermiştir. Gençlik, yoldaşlarımızın mücadeleci mirası üzerinden, devrim ve sosyalizm davasının en kararlı militanları olmaya devam edecektir” diye konuştu.

uc-fidan-mezari-basinda-anildi-282818-1.