6 Mayıs 1972’de idam edilen Türkiye devrim hareketinin liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Ankara’da anıldı. Darbe Karşıtı Platform bugün Denizler için Karşıyaka Mezarlığı’nda ‘Geçit Töreni’ yapacak...

Devrimci 78’liler Federasyonu, 36 yıl önce 6 Mayıs’ta yaşamları darağacında sona erdirilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için bir anma toplantısı düzenledi.

Konur Sokak’ta bir araya gelen federasyon üyeleri sık sık “Yusuf, Hüseyin, Deniz, sürüyor- sürecek mücadeleniz”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “Gün gelecek devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek” sloganları attılar.

HALK ONLARI UNUTMADI

Buradan Yüksel Caddesi İnsan Hakları anıtı önüne alkışlarla yürüyen grup adına konuşan Federasyon Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, “Onlar, eylem insanı olmayla önder olmanın en tutarlı örneklerinden birini verdiler. Ölüme giderken bile sergiledikleri devrimci inanç ve iradeyle örnek oldular. Onlar devrimci kuşakların yaşamlarına bir fırtına gibi girdiler ve yüreklerden meydanlara, sokaklara akan, sosyalizme koşan bir büyük tufana dönüştüler” diye konuştu.

Denizlerin yaşadıkları kısa ama onurlu hayatın neredeyse iki katı kadar süre geçmesine karşın halkın onları hiç unutmadığını vurgulayan Sümbüloğlu, şunları kaydetti:

“Sosyalist duruşun, haklılığın, kararlılığın, inanmanın, direnişin, masumiyetin, toplumsal kurtuluşun yönünün onlarda somutlaşmasını hiçbir güç önleyemedi.

71 devrimciliğinin ruhu halklarımızın kurtuluş mücadelesinin önüne geçti ve sürece yön verdi. Denizlerin devrimciliğinin direniş çizgisi, darbelere karşı devrimcilerin nasıl bir tutum takınacağını, meşru bir hak olan direnişi nasıl örgütleyebileceklerini halklara, sonraki kuşaklara bütün açıklığıyla gösterdi.”

“Denizler demek devrim tarihimizin en baş edilmez en doludizgin sayfalarından birini aralamak demektir” diyen Sümbüloğlu şöyle konuştu: “Artık su götürmez bir gerçek ki, 12 Mart faşizmine karşı direnişi seçen bütün devrimciler ve büyük bir kararlılıkla kuşandıkları mücadele ruhu, özgür insanın egemenlere karşı tarihsel bir meydan okuyuşunu temsil ediyordu. 71 devrimciliğinin bıraktığı mirastan bu ülke sosyalistlerinin, devrimcilerinin alacağı en büyük mesajlardan biri devrimci dayanışma ruhudur.

Onlardan sonra insanlık, mazlum halklar daha çok insanlaşma ve evrensel kurtuluş için büyük bedeller ödediler, ödemeye devam ediyorlar. Egemenlere, darbecilere, darbe düzeninin eli kanlı sopası AKP’ye karşı mücadelede verilecek yanıt yeniden yüz binlerce Deniz olmaktır.”

Mezarları başında tören

Siyasi parti, demokratik kitle örgütleri ile sendikaların oluşturduğu Darbe Karşıtı Platform, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan için ‘Geçit Töreni’ düzenleyecek. Ankara’da Deniz Gezmiş ve arkadaşları mezarı başında anılacak.

Bu yıl yapılacak etkinliklerde aralarında DTP, EMEP, SHP, ÖDP, SDP ile 78’ler Federasyonu, İHD, KESK, DİSK’in de bulunduğu çok sayıda parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri Deniz Gezmiş ve arkadaşları için Karşıyaka Mezarlığında ‘Geçit Töreni’ düzenleyecek.

Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Ruşen Sünbüloğlu Gezmiş ve arkadaşlarının geliştirmiş olduğu devrimci mirasın halkların kardeşliği temeli üzerinden gelişen bir miras olduğunu belirterek, bu yılki etkinliklerin de buna denk düşen etkinlikler olacağını söyledi.

Denizlerin Türkiye halklarının kurtuluşunu sosyalist bir perspektif ile donattığını ifade eden Sünbüloğlu, bu mirası böylesi bir perspektifle sürdüreceklerini söyledi.

Yapılacak etkinlik kapsamında bugün saat 11.30 da Karşıyaka Mezarlığı 2 nolu kapıda platform üyeleri bir araya gelecek. Anma töreni ise saat 12.00’de başlayacak. Anma töreninin ardından siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütleri temsilcilerinin katılımıyla ‘Geçit Töreni’ yapılacak. Etkinlik akşam saatlerinde ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri Çim Amfi’de Moğollar, Ali Asker, Atık Kağıt İşçileri Müzik Grubu’nun verdiği müzik dinletisi ile Gezmiş ve arkadaşlarını anlatan Sinevizyon gösterimi ile son bulacak.

ÖZLEM ZORCAN ANKARA