68 hareketinin önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 35. yıldönümünde Türkiye'nin dört köşesinde düzenlenen törenlerle anıldı

Türkiye 68 hareketinin önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 35. yıldönümünde pek çok ilde anıldı.

İstanbul'da Galatasaray Lisesi önünde dün bir araya gelen Sosyalist Gençlik Derneği (SGD), DTP Gençliği, YÖGEH, Demokratik Gençlik Derneği, EHP Gençliği, Özgürlükçü Gençlik Derneği, Ekim Gençliği, Devrimci Sosyalist Gençlik ve Kaldıraç gençliği bir anma töreni düzenledi.

Gençlik örgütleri adına konuşan SGD İstanbul Başkanı Koray Türk, "35 yıl önce coğrafyamızın 3 yiğit evladını darağacında katlet-tiler. 35 yıl önce bugün halklarımızın sesi Denizlerin şahsında susturulmak istendi ve bugün biz gençlere laiklik adı altında darbecilerin, demokrasi yalanlarıyla liberal burjuvazinin peşine takılmamızı öğütleyenlere yanıtımız işte o gün boğulmak istenen sestir" dedi.

'POSTALLARIN ALTINDA EZDİRMEYİZ'
Deniz'leri 35 yıl önce idam edenlerin darbeciler olduğunu belirten Türk, "80 darbesinde halklarımızın üzerine kara bir kabus gibi çökenler, darbecilerdi. Aynı darbeciler o gün her mahallede kuran kursları açtırırken, imam hatipleri artırırken bugün laiklik çağrıları yapmaktadır. Bizden bu çağrıyla darbecilerin peşine takılmamızı bekliyorlar. Gençlik ne darbe planları dergilere saçılan paşaların tarafın-dadır, ne de işbirlikçi hükümetin saldırılarına karşı barikat olmaktan geri kalmayacaktır. Bizler, gençliğimizi ve geleceğimizi postalların altında ezdirmeyiz" diye konuştu.

'12 MART ZİHNİYETİ SÜRÜYOR'
Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını 35. ölüm yıldönümünde anmak için Beyazıt Meydanı'nda yapılan protesto gösterisine de yüzlerce kişi katıldı. Eylemde ESP, DTP, HÖC, Partizan, SGDF, EHP, BDSP, HKM, ODAK, PSKAD, ÖMP, TÖP, Kaldıraç ve Devrimci Hareket grupları yer aldı. Gösteriye katılan gruplar adına konuşan Ersin Sedefoğlu, "Onlar emperyalizme İcarşı mücadelede NATO askerlerini Dolmabahçe'de denize dökerek en önde yer aldılar. Onlar, halkların kardeşliğini idama giderken, ağızlarından düşürmedikleri 'Yaşasın Türk ve Kürt halklarının mücadelesi' sloganıyla savundular" dedi.

Denizlerin 12 Mart cuntası tarafından asılmasının üzerinden geçen 35 yıla rağmen, 12 Mart Cuntası zihniyetinin sürdüğünü vurgulayan Sedefoğlu, 1 Mayıs'ta İstanbul'da sıkıyönetimi aratmayan uygulamaları, Kürt halkına yönelik yeni saldırı konseptini örnek gösterdi. Kontrgerilla saldırılarının üzerinin kapatılmaya çalışıldığına dikkat çeken Sedefoğlu, AKP Hükümeti'nin ABD ve IMF ile işbirliği içerisinde, halka yoksulluğu dayattığını söyledi.

VALİLİK KADIKÖY'E İZİN VERMEDİ
Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan Mücadele Birliği Platformu da Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamının yıldönümünde bir anma toplantısı düzenledi. Valiliğin yürüyüşe izin vermemesi üzerine meydanda toplanan 100 kişi ellerinde Deniz Gezmiş bayraklarıyla idamları protesto etti.

Öte yandan Demokratik Haklar Platformu da Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilişinin 35. yıldönümü nedeniyle yayınladığı açıklamada, "Denizler, Mahirler ve İbrahimler devrimci dayanışmanın en güzel örneğini sergilemişti" diye kaydetti. Açıklamada bugün emperyalist güçlerin, 'devrimler bitti' safsatasına sarıldığı belirtilerek, "Ödenen ağır bedellere rağmen mücadele geleneği sürüyor. Onları anmak ve yaşatmak, dünyada var olan her türlü ezen - ezilen çelişkilerinin ortadan kaldırılmasına kadar tüm baskı ve dayatmalara rağmen devrim mücadelesinde onların gösterdiği kararlılığı ve dayanışmayı sürdürmekle sağlanacaktır" denildi.

ANKARA DENIZLER'I ANDI
Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idam edilişlerinin 3 5'inci yıldönümünde Karşıyaka Mezarlığındaki mezarları başında binlerce kişinin katıldığı bir törenle anıldı.

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının avukatı Halit Çelenk, "35 yıldır her 6 Mayıs'ta buraya geliyorum. İlk yıllardaki törenlerde Denizler azdı. Ama mutluluk içinde görüyorum ki Denizler giderek artıyor" dedi.

Ankara 78'liler Derneği Başkanı Ruşen Sümbüloğlu da, "Denizlerin 12 Mart 1971 askeri cuntasında katledilişlerinin üzerinden 35 yıl geçmiş olmasına rağmen, ezilenler ve sömürülenler adına yürütülen emek ve demokrasi mücadelesinin her anında ve her zerresinde onları hiç ölmemiş gibi yaşatan nedir? Onları ölümsüz kılan, bizlere bıraktıkları o büyük devrimci direniş mirasıdır. İşte bu yüzden bugün binlerce insanla buradayız. İşte bu yüzden devrimci değerlerimizin ve onurumuzun asla boyun eğmeyen temsilcilerinin önündeyiz ve saygı duruşundayız" dedi.

Sümbüloğlu, "Gün, bütün ırkçı, gerici, militarist, darbeci güçlere, zihniyet, uygulama ve planlara karşı devrimci bir saflaşma yaratma günüdür. Gün, emperyalizme, faşizme, militarizme, şovenizme karşı emek ve demokrasi güçlerinin birleşik mücadelesini yaratma günüdür" diye konuştu.

Anma törenine vatandaşların yanı sıra Ankara 78'liler Derneği, 68'liler Dayanışma Derneği, EMEP, DTP, SDP, ÖDP, TK, Ankara Halkevleri, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, Ankara Sendika Şubeleri Platformu, Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Aydın Sanatçı Girişimi, Öv-Der, SGD, Tüm İGD yönetici ve üyeleri de katıldı.

Törene katılanlar daha sonra gençlik liderlerinden Ulaş Bardakçı'nın mezarına da karanfiller bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.

TUNCELİ'DE PROTESTO
Tunceli'de de sivil toplum loıruluşları ve siyasi parti temsilcileri Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişinin 3 5'inci yıldönümü nedeniyle anma yürüyüşü düzenledi.

Basın açıklamasını okuyan Sancar Yamaç, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişinin 3 5'inci yılında onların düşüncelerinden yararlandıklarını anlatırken, "Mücadele bayrağını Deniz'Ierden devralan gençliğimizin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi sürüyor" dedi.

Sancar Yamaç, açıklamasının sonununda Türkiye'de bugün şeriat ve darbe ikileminin dayatıldığını belirterek, "Ya şeriat ya darbe ikilemini dayatmaya çalışanlara sözümüz 'Ne şeriat ne darbe Demokratik Bağımsız, Halkların Kardeşçe yaşadığı bir ülkedir" dedi.