Hrant Dink'i bizden 2007 yılında kopardılar. Onu hatırlatan her şey hâlâ çok taze; şiirler, ağıtlar, şarkılar... Hrant Dink’e atfen söylenmiş şarkıları bir kez daha paylaşmak istedik; umudu büyütsün, barışı bizlerle kılsın diye

Üç kurşun sıktılar onura, vicdana, Hrant’a

BURAK ABATAY @abatayburak

Hrant Dink… Barışın ve umudun en güzel rengi. Hrant’ın ardında bıraktığı beyaz güvercinler dayanışmanın da sembolü oldu. Ocak 2007’den bugüne kırmızıdan ve mordan renkler grinin yerini aldı. Ardından çok söz söylendi, çok ‘ah’ çekildi. Her şeye rağmen barışın ve umudun resmi oldu ve hep güzel şeyler fısıldadı bizlere: “Evet kendimi bir güvercinin ruh tedirginliği içinde görebilirim, ama biliyorum ki bu ülkede insanlar güvercinlere dokunmaz. Güvercinler kentin ta içlerinde, insan kalabalıklarında dahi yaşamlarını sürdürürler. Evet, biraz ürkekçe ama bir o kadar da özgürce.”


Onsuz geçen 10 yılın ardından onu hatırlatan her şey hâlâ çok taze. Onun için şiirler yazıldı, ağıtlar yakıldı, şarkılar söylendi. Onun için söylenen şarkıları bir kez daha paylaşmak istedik; umudu büyütsün, barışı bizlerle kılsın diye…

»Sezen Aksu – Güvercin
“Kağıdı da kan tutar, ağaç değil mi soyu?” Sezen Aksu’nun 2008’de çıkardığı ‘Denizyıldızı’ albümünde yer alan Güvercin şarkısı Hrant’ın ölümüne ilk ses olan şarkılardan. Söz ve müziği Aksu’ya ait şarkı “Ağla, doyasıya ağla!/ Aynı denizde çoğalır yüreğin özsuyu” diyerek Hrant’tan bize kalan en güzel şeyi, umudu elimizde tutuşturuveriyor.

»Bandista – İnkârın Şarkısı
2011’de yayımlanan Daima adlı albümüyle Bandista, Hrant için, soykırım için tarihe bir ‘ah’ döktü. “Bir hikâye anlatmamız gerekiyorsa eğer 1915’ten başlamamız gerekir” diyerek başlayan şarkı, şu sözlerle bitiyor: “Nice cesur, nice korkak, nice yoldaş/ Faşistler elinde ölmedi, hiç olmadı!”



»Replikas – Vakt-i Kerahat
Rock grubu Replikas’ın 2008’de yayımladığı ‘Zerre’ albümünde yer alan şarkı ‘Vakt-i Kerahat” Hrant için yazılan bir ağıt gibidir: “Uzandım tutup çektim tam arkamdan vuruldum/ Ne yaptım ne ettim sen beni neden öldürdün” sözlerinin yer aldığı şarkı kin ve nefretin bir kez daha sorgulandığı bir çalışma.

»Şebnem Ferah – Uçurtma
Şebnem Ferah’ın ‘ Benim Adım Orman’ adlı albümünde sözü ve müziği Ferah’a ait olan ‘Uçurtma’ adlı şarkı da Hrant’ın katledilişine tanıklık eden başka bir eser. Ferah tek cümleyle her şeyi çok iyi özetliyor: “Kaldırımda bir güvercin birden yüzüstü yere uzandı / Kundağında kundaklanan bir ruh vicdanlardan göğe taştı”

»Metin Kemal Kahraman – Göçmeyen Kuşlar
Metin Kemal Kahraman’ın “Hrant’a Ağıt” olarak sunduğu ve Maviş Güneşer ile beraber seslendirdiği ‘Göçmeyen Kuşlar’ şarkısına Sayat Nova Korosu, Erkan Oğur, Okay Temiz, Ertan Tekin ve Serdar Keskin de katkı sunuyor. Ekşi Sözlük’te şarkı için yazılan “insanın içine oturan şarkı…” cümlesine katılmamak mümkün değil!

»Yaşar Kurt & Arto Tunçboyacıyan – Nefrete Kine Karşı
Yaşar Kurt ve Arto’nun Hrant için yaptığı ortak çalışması: ‘Nefrete Kine Karşı’. Ne mutlu ki Hrant’ın ellerinde büyüttüğü umut artık elden ele… “Bizler Hrant’larız/ bizler insanlarız/ bizler yaşatanız/ nefrete kinlere karşı olanlarız”

»maNga – Ben Bir Palyaçoyum
maNga’nın ‘e-akustik’ albümünde yer alan bir şarkı: Ben Bir Palyaçoyum. . “bir ocak ayında sokakta vurulurum/ ya da 19’unda bir kahraman olurum” sözlerinin yer aldığı şarkı sistemin ikiyüzlülüğüne de vurgu yaparken Hrant için bestelenen önemli eserlerden biri.

»Işığın Yansıması – Hrant Dink’e
Işığın Yansıması’nın “Şimdi Yeni Şeyler Söylemek Lazım” adlı albümünden, Hrant Dink anısına söylenmiş bir ağıt. Erguvanlar İstanbul’a en çok yakışan çiçeklerken, Hrant’ın hem erguvanlar hem de bu şehir olduğunu hatırlatıyor şarkı.

»Vardiya – Kül
Hrant’ın katledilmesiyle beraber yükselmiş ırkçı propagandaya karşı halkların kardeş olduğu mesajı için söylendi Kül şarkısı. Şarkının bestesi Grup Vardiya tarafından yapılırken, sözlerini ise Sedat Şenoğlu yazdı. “Üç kurşun sıktılar, onura, vicdana, Hrant’a”

»Nadir Göktürk – Güvercin
Nadir Göktürk, Güvercin şarkısını Rakel ve Hrant için kaleme aldı. Sözü ve müziği Nadir Göktürk’e ait olan şarkı Hrant’a atfen yazılmış en naif sözleri de içerisinde barındırıyor: “Bir güvercin gibi tedirgin/ Ama bir güvercin kadar hür...”