Bakan Soylu, yerel seçimlerin gerçekleştirildiği 2019’dan bu yıla kadar belediyelerin bin 292 kez denetlendiğini söyledi. Soylu, bu belediyelerin hangilerinin iktidar, hangilerinin muhalefet yönetiminde olduğunu ise açıklamadı.

Üç yılda bin 292 denetim yapıldı

Hüseyin ŞİMŞEK

Yerel seçimlerde başta İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere önemli çok sayıda belediyeyi kaybeden iktidar partisi, her yıl yüzlerce denetim kararıyla yerel yönetimleri baskı altına alıyor.

2019 yerel seçimlerinden önce 90’dan fazla belediyeye kayyum atayan, son seçimlerden sonra ise 60 belediye başkanını görevden alan AKP’nin belediyelere uyguladığı baskı, denetimlerle de sürdü. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen’in, “2019’dan beri kaç belediyeye soruşturma açıldı, kaç denetim gerçekleştirildi ve bunlar hangi partilerin yönetimindeki belediyelerdir?” sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, üç yılda bin 292 denetim gerçekleştirildiğini bildirdi. İçişleri Bakanlığı’na bağlı müfettişlerin 2019’da 400, 2020’de ise 478 denetim gerçekleştirdiğini kaydeden Soylu, 2021 yılına gelindiğinde ise bu sayının 414 olarak kayıtlara geçtiğini belirtti. İçişleri Bakanı Soylu, denetlenen belediyelerin hangi partilerin yönetiminde olduğunu ise açıklamadı.

Soylu’nun kendisine gönderdiği yanıtı BirGün’e değerlendiren CHP’li Antmen, “Önergemde denetim yapılan belediyelerin hangileri olduğunu sormama rağmen yanıt alamadım. Soylu görevini kötüye kullanıyor” dedi.

Muhalefetin yönetimindeki belediyelerin üç yılda çok sayıda baskıya maruz kaldığını ancak çalışmayı sürdürdüğünü söyleyen Antmen, şöyle konuştu:

“CHP’li belediyeler başta pandemi süreci olmak üzere geldiklerinden bu yana sosyal adalete uygun biçimde vatandaşa hizmet ediyor. Altyapı sorunlarını hızla çözüyor. Buna rağmen iktidar eliyle durmadan baskı altında tutuluyor. Partimizin belediyelerine günler süren müfettiş denetimleri yapılıyor ancak hukuka aykırı bir duruma rastlayamıyorlar. Belediyelerimizin bankalardaki paralarını bloke ediyorlar, ödenekleri yatırılmıyor ve borçlanma yetkileri engelleniyor. Vatandaşı cezalandırma gafleti içerisinde olan iktidar ve ortağının yaptıklarına rağmen belediyelerimiz hizmetlerine devam ediyor.”