Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin bu yılki festival programı düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı. Festival, 20’nci yılında 20 ilde yapacağı film gösterimi ve çeşitli etkinliklerle kutlanacak

"Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali" 20’nci yılında

BirGün/Ankara

Düzenlemeye başlandığı 1998 yılından bu yana kadın sinema emekçilerinin görünürlüğüne dikkati çeken “Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali”nin tanıtımı Ankara’da yapıldı. 20-23 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek festival bu yıl 20’nci yılını doldururken, 20 ilde ve Kuzey Kıbrıs’ta gösterimler yapılacağı duyuruldu.

Uçan Süpürge adına konuşan Özge Aybars Mumcu, “Uçan Süpürge, kadın sivil toplum kuruluşları arasında iletişim, dayanışma ve işbirliğini artırarak bu kuruluşların güçlenmesine katkıda bulunmayı, toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini yaygınlaştırmak ve bu yönde duyarlılık yaratmayı, Türkiye’de sivil toplum ve demokrasinin gelişimi için çalışmayı amaçlamaktadır” dedi.

Festivalde diğer kadın kuruluşları ve üniversitelerle ortak çalışmalar yaptıklarını söyleyen Mumcu, bu yılki konsept fikrinin de Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileriyle birlikte belirlendiğini söyledi. Mumcu, sloganlarının “Birlikte Festival Yapıyoruz” olduğunu dile getirdi.

Festivalde diğer kadın kuruluşlarıyla da ortak çalışıldığını belirten Mumcu, KAMER’in iş birliğinde Adıyaman, Ağrı, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Hakkâri, Kars, Malatya, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Tunceli, Van’da, Kadın Platformu’nun iş birliğinde Çanakkale’de, Üniversiteli Kadınlar Derneği’nin desteğiyle Edirne’de, Karya Kadın Derneği’nin desteğiyle Muğla’da, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin desteğiyle İzmir’de, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı’nın iş birliğinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde film gösterimleri ve çeşitli etkinlikler yapacaklarını bildirdi.

8 ülkeden filmler gösterilecek

20-23 Mayıs'ta düzenlenecek festivalinde bu yıl Portekiz, Hırvatistan, Makedonya, İspanya, Slovakya, Brezilya, Fransa ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu sekiz ülkeden filmler yarışacak. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali için 2003’ten bu yana jüri oluşturan Uluslararası Sinema Yazarları Federasyonu’nun (FIPRESCI), filmleri değerlendirerek içlerinden birine FIPRESCI Ödülü verecek. Bartosz Zurawiecki, Renata Habets ve Sevin Okyay tarafından değerlendirilecek filmlerden biri, 23 Mayıs akşamı Ankara Devlet Opera ve Bale sahnesinde gerçekleştirilecek kapanış töreninde ödül alacak.

ucan-supurge-uluslararasi-kadin-filmleri-festivali-20-nci-yilinda-284509-1.