HSYK, TBMM Adalet Komisyonu’nda AKP’li Zeyid Aslan’ın uçan tekmesine maruz kalan Eminağaoğlu'na Meclis çalışmalarını engellediği iddiasıyla disiplin soruşturması açtı

Uçan tekme yedi, 'düzeni bozmaktan' soruşturma açıldı

BİRGÜN - ANKARA

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Yasası’nda değişkilik yapan tasarının görüşmeleri sırasında TBMM Adalet Komisyonu’nda AKP Tokat Milletvekili Zeyid Aslan’ın tekmeyle saldırdığı Yargıçlar Sendikası eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’na 'TBMM’nin çalışma düzenini bozduğu' iddiasıyla bir de soruşturma açıldı. 

Komisyonda düzenlemeye ilişkin görüşlerini açıklamak isterken AKP’li Aslan’ın 'uçan tekme'sine maruz kalan Eminağaoğlu hakkında TBMM Başkanlığı’nın HSYK’ya yaptığı başvuru süreci sonuçlandı. HSYK 3. Dairesi, HSYK Başkanlığına 'TBMM çalışma düzenini bozmak konusunda disiplin soruşturması açılmasına yer olmadığı kararı verilmesini' teklif etti.

Ancak dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bu teklifi uygun bulmayarak karara karşı yeniden inceleme isteğinde bulundu. İncelemeyle görevlendirilen HSYK müfettişinin raporunu esas alan aynı daire, bu kez 2 Aralık 2014’de soruşturma yapılmasına karar verdi. TBMM'de izinsiz basın toplantısı yapmak, TBMM Adalet Komisyonu çalışmalarını engellemek iddiası nedeniyle disiplin suçlamasıyla karşı karşıya kalan ve savunmasının istendiği yazı dün Eminağaoğlu’na tebliğ edildi.

'İKTİDARIN EYLEMİNE HSYK ORTAK OLDU'
Savunması istenen Eminağaoğlu, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: "17/25 Aralık soruşturmalarını etkisiz kılmak isteyen iktidar, HSYK Yasası’nda değişiklik yapmak istedi. Değişikliklerin sonuçlarına dikkati çekmek için sendika adına 12 Şubat 2014’de TBMM Adalet Komisyonu'na gittim. Komisyonda iktidar mensuplarının uçan tekmesine maruz kaldım, bu tekme bana değil hukuka karşı atılmıştı. Şimdi ise milletvekili aday adaylığı için meslekten ayrılmış durumdayım. Aday gösterilmedim ancak artık mesleğe geri dönmem de mümkün olmamasına karşın disiplin soruşturması açarak HSYK, kendi kusuru örtmek isteyen iktidarın bu eylemine ortak oldu."

CHP Milletvekili aday adaylığı için yargıçlık ve Yargıçlar Sendikası Başkanlığı görevlerinden istifa eden Eminağaoğlu, Zeyid Aslan hakkında açtığı tazminat davasını kazanmıştı.