Radyoloji ve laboratuvar teknisyenlerine 2018 yılından sonra ödenen nöbet ücretlerinin faiziyle birlikte istenmesine mahkeme ‘dur’ dedi. TümRad-Der Başkanı Aslanoğlu, kararın emsal teşkil edeceğini söyledi.

Ücret iadesine yargıdan fren
Radyoloji çalışanları hak kayıplarına karşı geçen günlerde eylemler yapmıştı. (Fotoğraf: BirGün)

Sibel BAHÇETEPE

Sağlık Bakanlığı’nın 2018 yılından sonra röntgen ve laboratuvar teknisyenlerine ödenen nöbet ücretlerini faizi ile birlikte geri istemesine, Denizli Çal Asliye Hukuk Mahkemesi ‘dur’ dedi. Röntgen teknisyeni Mustafa Gündüz’den fazla nöbet ücretinin istenmesini haksız bulan mahkemenin bu kararının emsal teşkil edebileceği belirtildi. Tüm Radyoloji Teknikerleri ve Teknisyenleri Derneği (TümRad-Der) Başkanı Heybet Aslanoğlu, “Nöbet ücretlerinin geri istenmesi hukuki değildi. Mahkemenin verdiği bu karar haklılığımızı bir kez daha gösterdi. Nöbet ücreti istenen diğer arkadaşlarımız için de bu karar emsal teşkil edecektir” dedi.

Sağlık Bakanlığı, Danıştay’ın aldığı bir kararı gerekçe göstererek röntgen ve laboratuvar teknisyenlerine ödenen nöbet ücretlerini faizi ile birlikte geri istenmeye başlamıştı. Yaklaşık 7 bine yakın çalışandan bin 500 TL ila 45 bin TL arasında değişen nöbet ücretlerinin faiziyle birlikte geri istenmesi tepkilere neden olmuştu. Geçen günlerde Denizli Çal Asliye Hukuk Mahkemesi nöbet ücreti istenen ve icraya verilen Mustafa Gündüz ile ilgili önemli bir karara imza attı. Kararda, hastane yönetiminin nöbet ücretinin geri iadesi ile ilgili Gündüz hakkında açılan dava ve icra takibi reddedildi. Kararı değerlendiren TümRad-Der Başkanı Heybet Aslanoğlu, “Nöbet ücretlerinin geri iadesi ile ilgili idarenin üyemizin açtığı dava ve icra takibini kazandık. Hayırlı olsun” dedi.

Heybet Aslanoğlu, TümRad-Der Genel Başkanı Heybet Aslanoğlu, TümRad-Der Genel Başkanı

İTİRAZ YOLU KAPALI

Aslanoğlu, davanın o dönem Burdur’da hastanede görev yapan üyeleri Gündüz hakkında olduğunu anımsatarak “Arkadaşımız ile ilgili hastane, aldığı nöbet ücretinin iadesini talep etmiş ve icra takibi başlatmıştı. Mahkeme görüldü ve hastanenin talebi reddedildi. Arkadaşımız haklı bulundu ve bir üst mahkemeye gitmenin yolunu da kapattı” dedi. 2018’de yılında 657 sayılı Devlet Memurları Toplu Sözleşmesi’nin yapıldığını ve TİS’te özellikli birim olarak sayılan ‘diyaliz, ameliyathane, yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetleri’ birimlerinde çalışan personelin nöbet ücretlerinin yüzde 50 artırımlı olarak ödenmesi şeklinde karar alındığını anımsatan Aslanoğlu, şöyle devam etti:

"Ardından bakanlık bu karara itiraz etti ve verilen ücretleri faiziyle birlikte geri istedi. Arkadaşlarımız yaklaşık beş yıl boyunca acil servislerde eleman eksik olduğu için fazla nöbet tuttu. Acil servislerde tutulan nöbetler diğer servislerde tutulan nöbetlere göre ücreti yüzde 50 artırımlıdır. Bu sürenin sonunda bakanlık bunu mahkemeye götürdü. Danıştay kararını vermeden bakanlık fırsattan istifade ederek il sağlık müdürlüğüne yazı gönderdi ve dedi ki ‘Radyoloji ve laboratuvar teknisyenlerinde bu süre içinde artırımlı nöbet ücreti alanlar hesaplansın, faiziyle birlikte geri iade edilsin.’ 5 bin lira ile 45 bin TL arasında bakanlık meslektaşlarımıza borçlar çıkardı. Şimdi bu son mahkemenin verdiği karar haklı olduğumuzu bir kez daha gösterdi. Bu karar diğer arkadaşlarımız için de emsal teşkil ediyor. Bunun gibi çok sayıda mağdur arkadaşımız var. Bazı arkadaşlar hemen ödeme yapmıştı, bazıları yapmamıştı. Mahkemenin verdiği bu son karar bizim için son derece önemli. Bundan sonra süreç ne olacak. Süreç Danıştay’da devam ediyor. Bundan sonra bu konunun mağduru olan arkadaşlarımız kendi bulunduğu yerel idare mahkemelerine dava açacaklar. Bakanlığın Danıştay kararını beklemeden nöbet ücretlerini talep etmesi radyoloji teknikerlerine icra göndermesi hem hukuksuz hem de vicdanları yaralayan bir durum. Çünkü bu süreç pandemi sürecinde yaşandı. Bizi kahraman ilan ettiler, ertesinde hemen bize icra kağıtları geldi. Biz bunu kabul etmiyoruz.“

KARAR SEVİNDİRİCİ

Davayı kazanan Mustafa Gündüz ise Burdur Devlet Hastanesi’nde çalışırken acilde tuttuğu nöbet için kendisinden 3 bin 100 TL’nin geri istendiğini anımsatarak “Ben bu parayı ödemedim. Dilekçe ile itiraz ettim, hukuki delilleri sundum. Burdur Devlet Hastanesi’nin beni verdiği mahkeme 1 yıldır sürüyordu. Geçen günlerde Çal Asliye Hukuk Mahkemesi bu paranın istenemeyeceğini hükmetti. Bakanlık temyize dahi gidemeyecek. Karar sevindirici” dedi.

KREDİ ÇEKEREK ÖDEDİM

Radyoloji teknisyeni Ekrem Gün ise nöbet ücreti iadesi istenen çalışanlardan biri. Geçen yıl kendisinden 11 bin TL istendiğini ve kredi çekerek ücreti ödediğini anlatan Gün “İki yıl için 11 bin TL bana borç çıkarıldı, icraya düşmemek için kredi çekerek ödedim. Sağlık çalışanları yeteri ilgiyi görmedi. Korona döneminde alkışlandık, şimdi bizden kaynaklı olmayan nöbet verilen nöbet ücretlerini geri ödüyoruz” diye konuştu.