Ücretlere zam yapılmazsa bir an önce sokağa inmeliyiz

Haber Merkezi

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS), Adana Şubesi 10’uncu Olağan Genel Kurulu dün gerçekleştirildi. Kongreye konuk olarak Türk-İş’e bağlı sendikaların şube başkanları ve yöneticileri de katıldı. Burada konuşma yapan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk artık emekçilerin en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadıklarını, bunun için mücadeleyi büyütmek gerektiğini söyledi. Öztürk konfederasyonların bir an önce sokağa inmesi gerektiğini söyledi.

Öztürk artık barınmanın bile bir sorun haline geldiğini hatırlatarak şöyle konuştu: "İnsanlar en temel taleplerden olan beslenme ve barınma haklarını dahi karşılayamıyor. Döviz krizi başladığında ‘3-5 ayda çözeriz’ demişti. Enflasyon o zaman yüzde 21’di, şimdi resmi enflasyon 73,5. Gerçek enflasyonun bunun çok çok üzerinde olduğunu hepimiz biliyoruz. Açlık sınırı 6 bin 17 lira, asgari ücret 4 bin 253 liradır. Bu ülkede 9 milyon işçi asgari ücretle yaşamını südürmeye çalışıyor. Sendikalaşma oranı yüzde 14’te. İşçilerin yüzde 86’sı sendikalaşma hakkından mahrum. Emeğin milli gelirden aldığı pay yüzde 39’dan yüzde 31’e düşmüştür. Sermayenin aldığı pay yüzde 42’den 48’e çıkmıştır. En büyük 500 sanayi kuruluşları kar oranlarını yüzde 139 arttırmış. Bankalar kârlarını son bir yılda yüzde 300 arttırmış. Finans sektörü yüzde 24,2 büyümüş. Peki kim küçülmüş, yoksullar daha da küçülmüş.”

‘Tarihin en büyük asgari ücreti’ diye açıklanan ücretin bugün açlık ücreti olduğunu dile getiren Öztürk, asgari ücrete zam konusundaki çelişkili açıklamalarla milyonların umudu ile alay edildiğini belirterek “Bir an evvel asgari ücret komisyonu toplanıp asgari ücret ve tüm ücretlerde bu kayıplar telafi edilmelidir. Bunun için konfederasyonların rica etmeyi bırakıp, ‘Bir an önce iyileştirme yapılmalı yoksa sokağa ineriz’ demesi lazım” dedi.

Gerek kargo işçileri gerek ambar işçileri için örgütlü oldukları işyerinde ek zam için görüşmelerde bulunduklarını ifade eden Öztürk, “Enflasyonun geldiği durumdan dolayı bir adım atmalarını istiyoruz. Gerek yemek paraları gerek ücretlerle ilgili TİS süreci beklenmeden adım attırmak için çabalarımız devam ediyor” dedi.