45 yaş altı kadınlarda sık görülen rahim ağzı kanseri önlenebilir bir hastalık. Özellikle 18 yaş öncesi yapılan HPV aşısı bu anlamda önemli. Uzmanlar, bakanlığa çağrı yaparak “Dünya Sağlık Örgütü, aşının 15 yaşına kadar tamamlanmasını öneriyor. Bir an önce ülkede de başlanmalı” diyor.

Ücretsiz dediler aşıdan haber yok
Fotoğraf: BirGün

Sibel BAHÇETEPE

Rahim ağzı (serviks) kanseri ülkemizde en çok görülen jinekolojik kanserler arasında üçüncü sırada yer alıyor. Hastalığın aşıyla önlenmesi mümkün. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın HPV aşısının ücretsiz olacağını açıklamasının üzerinden 2 ay geçmesine karşın henüz somut bir adım atılmadı. Uzmanlar, aşılamanın en geç 15 yaşına kadar tamamlanması gerektiğini belirterek “Bakan, 18 yaş üzeri bireylere aşının ücretsiz yapılacağını ve çalışmalarda sona gelindiğini söyledi. Ancak tekrar ediyoruz bu aşı 15 yaşına kadar yapılmalı. Bu çok önemli” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl 570 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor, 311 bin kadın ise bu nedenle yaşamını yitiriyor.

AŞININ MALİYETİ YÜKSEK

Hastalığın önlenmesinde etkili olan HVP (Human papilloma virus) aşısı 100’den fazla ülkenin ulusal aşı programında ücretsiz olarak yapılıyor. Ancak ülkemizde henüz ulusal aşı takviminde bu aşı yok. Üç doz vurulması gereken aşının dörtlü ve dokuzlu formları bulunuyor. Dört virüse karşı etkili olan aşının toplam maliyeti 3 bin 645 lira, dokuz virüse karşı etkilisinin üç dozuysa 5 bin 784 lira. Rahim ağzı kanseri farkındalık ayı nedeniyle BirGün’e açıklamalar yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, serviks kanserinin rahim ağzında yer alan hücrelerden kaynaklanan bir kanser türü olduğunu belirterek “Nadir bazı tipleri dışında, hemen hemen her zaman HPV enfeksiyonuyla gelişir” dedi. Türkiye’de bir yıl içerisinde serviks kanseri tanısı konulan hasta sayısı yaklaşık 2 bin 500 olduğunu anımsatan Kahramanoğlu, ülkede bir yıl içinde bin 250 kadının bu hastalıktan yaşamını yitirdiğini söyledi. Ulusal aşılama programına HPV aşısını entegre eden ve HPV testi veya smear testi ile tarama yapan ülkelerde hastalığın sıklığının azaldığını kaydederek, özetle şöyle devam etti: “HPV aşısı, 2006’dan itibaren global olarak uygulanmaktadır. Hem antikor çalışmalarından hem klinik çalışmalardan biliyoruz ki, HPV aşısı özellikle 18 yaş altı yapıldığında, ideal olarak 9-15 yaş aralığında yapıldığında daha etkilidir. Ülkemizde de ulusal aşılama programına girecek olan HPV aşısının henüz cinselliğin başlanmadığı ve immünitenin kuvvetli olması nedeniyle yoğun antikor üretiminin gerçekleştiği 9-15 yaş arası tüm kız ve erkek çocukları için yapılması gerektiğini düşünmekteyim.”

Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, Kadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıDoç. Dr. İlker Kahramanoğlu, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

***

BAKANLIK NEYİ BEKLİYOR?

HPV aşısının ücretsiz olması için kampanyalar düzenleyen ve uzun süre ücretsiz aşı yapan Eczacı Cem Kılınç ise şunları söyledi: “24 Kasım’da TBMM’deki Sağlık Bakanlığı Bütçe Görüşmeleri sırasında Fahrettin Koca ‘HPV aşısının uygulanması konusunda bir çekincemiz asla yok. Yaptığımız planlamaya göre, yaş gruplarını ve medeni hal durumlarını dikkate alan bir plan hazırlığındayız’ dedi. Bakan geçen haftalardaki açıklamasında ‘medeni hal’ kıstasına değinmezken ‘aşıları 18 yaş üstüne yapacağız’ diyerek dünyaya rezil olacakları bir işe kalkışacaklarını duyurmuş oldu. HPV aşısı halihazırda 149 ülkede ulusal aşı takvimi kapsamında 9 yaşından itibaren 9-15 yaşları arasında yapılmaktadır. HPV aşısı, tedavi edici bir özelliği olmayıp koruyucudur. Bakan açıkladığı HPV aşılamalarına hâlâ başlamadı. Dünyanın hedefi 15 yaşına kadar toplumu aşılamak. Sağlık Bakanı ise HPV aşısına akıl almaz şekilde 18 yaş sınırı koyacaklarını dile getiriyor. Bu ay Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı! Bu ay içinde söz verilen HPV aşılamaları başlamalı, çocuklara öncelik verilmeli! Yoksa çocuklardan hakkı olan aşıyı kaçıran ilk çocuk doktoru sağlık bakanı olarak tarihe geçeceksiniz.”

Eczacı Cem Kılınç Eczacı Cem Kılınç

***

BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN!

Kahramanoğlu, hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı: “Rahim ağzı kanseri, regl düzensizliği, ilişki sonrası kanama, adet arası kanamalar, adet sürecinin uzun veya ağır geçmesi gibi şikayetlerle kendini gösterir. Hastaların bu şikayetleri yaşaması, hekime başvurmasını ve böylece erken tanı almasını sağlamaktadır."